Κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας απόσπασμα από δημοσίευμα της “ΑΓΟΡΑΣ” αναφορικά με τις απαιτήσεις για απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Στο εν λόγω δημοσίευμα μπορείτε ενα διαβάσετε και δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου μας ΕΝ.Α.Σ. στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “…Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των εργαζομένων στις τράπεζες θα αντιδράσουν δυναμικά εάν επιχειρηθεί περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους…“
Διαβάστε το απόσπασμα όπως δημοσιεύτηκε ακριβώς παρακάτω:
“…Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση για να «ανοίξει» το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το ζητούμενο για τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι να αλλάξει το ποσοστό (στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των απολύσεων) για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να υπάρχει ένα εργαλείο «απαλλαγής» από το πλεονάζον προσωπικό σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και εισόδου νέου επενδυτή, όπως π.χ. στις περιπτώσεις ΔΕΚΟ που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, διαβλέποντας ότι θα καθυστερήσει χρονικά η έκδοση της σχετικής οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποτυπωθεί αυτή στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), έχουν υποβάλει στους δανειστές μία εναλλακτική πρόταση: σύμφωνα με αυτήν, θα προβλέπεται η εποπτεία από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ή ακόμη και από τον ΟΑΕΔ ως ανεξάρτητης αρχής, που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα συνοδεύουν υποχρεωτικά το αίτημα των επιχειρήσεων για έγκριση ομαδικών απολύσεων.
Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναμένεται να προτείνει «κοινωνικό πλάνο» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Ειδικότερα, οι ομαδικές απολύσεις θα παίρνουν έγκριση μόνον στην περίπτωση έμπρακτης δέσμευσης του εργοδότη για χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως: α) χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των απολυμένων και β) κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση.
Σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει τα εξής:
Κανένας περιορισμός σε επιχειρήσεις με έως και 20 άτομα προσωπικό.
Έως 6 εργαζόμενους τον μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα.
*Το 5% του προσωπικού (και έως 30 εργαζόμενοι μηνιαίως) για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα. Έως τον Ιανουάριο του 2014, όταν μια επιχείρηση ήθελε να υπερβεί τα συγκεκριμένα νόμιμα όρια των απολύσεων, κατέθετε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και υπεύθυνος να αποφασίσει ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Η κατάσταση άλλαξε επί συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όταν διαμορφώθηκε τότε ένα καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, απαλλάσσοντας τον εκάστοτε υπουργό από το να αποφασίζει εάν θα επιτραπούν σε μια επιχείρηση ή όχι.
Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές θέλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως οι ΔΕΚΟ να κάνουν πιο εύκολα απολύσεις. Σύμφωνα με το νόμο 4389/2016, η μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ που θα οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση μετά την ένταξή τους στο υπερταμείο, θα αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Επίσης, στις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις αποφάσεις του πανίσχυρου εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, καθώς στόχος θα είναι ένας και μόνον: η αύξηση της αξίας των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο έχουν ένα πλαφόν για τις μισθολογικές δαπάνες. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οργανισμοί δεν θα πρέπει να κάνουν έξοδα μισθοδοσίας πάνω από το 65% εκείνων που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2009. Εάν συμβεί αυτό, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ αυτόματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές αυτών των δαπανών.
Φόβοι εκφράζονται ανοικτά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και για μεγάλες μειώσεις προσωπικού στις τράπεζες, στην περίπτωση αλλαγής του σημερινού καθεστώτος για τις απολύσεις και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά. «Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά εργασίας με έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και με την ανεργία να παραμένει σταθερά κοντά στο 25%, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να συζητηθεί είναι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Ειδικά στις τράπεζες, μια σειρά προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση του προσωπικού (υπολογίζεται πως αποχώρησαν 20.000 άτομα). Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των εργαζομένων στις τράπεζες θα αντιδράσουν δυναμικά εάν επιχειρηθεί περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους», δήλωσε στην «Αγορά» ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου (Alpha Bank- Εμπορικής).
Παράλληλα, στις έως σήμερα διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, οι δανειστές:
1.Απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Θέλουν να παραμείνει το καθεστώς, όπως αυτό ορίστηκε με τη νομοθετική ρύθμιση του 2013 που κατήργησε την επέκταση.
2.Πιέζουν να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης μιας απεργίας, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή, η κήρυξη μιας απεργιακής κινητοποίησης θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα, ζητούν να εφαρμοστεί το 50%+1 ακόμη και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.
3. Συμφωνούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών (απολύσεις σε περιπτώσεις ποινικού αδικήματος, περιορισμός των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία κ.ά.)…”