Μόλις 1 στους 30 οφειλέτες δήλωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό του



Μόλις 81.000 Ελληνες έχουν σπεύσει μέχρι σήμερα να δηλώσουν τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό τους στο κράτος ώστε να γλιτώσουν από το μακρύ χέρι της εφορίας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τη στιγμή που τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 2.400.0000!
Βέβαια η ρύθμιση του χρέους προστατεύει από την κατάσχεση, όμως σε αντίθετη περίπτωση η εφορία καραδοκεί.
Κι αυτό γιατί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατασχέσεις καταθέσεων μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μεγαλύτερες των 500 ευρώ.
Το γεγονός ότι μόλις ένας στους 30 οφειλέτες έχει σπεύσει να διασφαλίσει τις καταθέσεις του ως 1.500 ευρώ θα μπορούσε να οφείλεται σε άγνοια της ευεργετικής διάταξης αλλά και σε άγνοια κινδύνου από τις καθημερινές, «αυτόματες» κατασχέσεις για χρέη άνω των 500 ευρώ.
Ταλαιπωρία

Ωστόσο μια ακόμη αιτία είναι η γραφειοκρατία.
Γιατί μπορεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet να έχει ανοίξει από τις 29 Ιουλίου και να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν (στην ηλεκτρονική διεύθυνση gsis.gr) τον ακατάσχετο λογαριασμό, ωστόσο αυτό δεν αρκεί.
Η ΓΓΔΕ δεν είναι απολύτως έτοιμη για να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της, κάτι που ενδέχεται να συμβεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Ετσι, προς το παρόν, για να προστατευθεί ο φορολογούμενος θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
-Στην ιστοσελίδα www.gsis.gr επιλέγει την κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες» και στη συνέχεια «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» όπου συμπληρώνει τα στοιχεία.
-Στη συνέχεια ενημερώνεται από την ιστοσελίδα ότι πρέπει να εκτυπώσει το αποδεικτικό και να το πάει στην τράπεζά του.
-Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την προσκόμιση του αποδεικτικού στην τράπεζα «για τις δικές της ενέργειες».
Η υποχρεωτική αυτή βόλτα στην τράπεζα προβλέπεται ότι θα καταργηθεί μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο σύστημα.

Τι λέει η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου «κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ».

Παράλληλα διευκρινίζονται τα εξής:
-Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός που δηλώνεται είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή/ και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.
-Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση/ Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).
-Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση/ Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.
-Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.
Αναδημοσίευση με κάθε επιφύλαξη!
Πολ/κη Αναδημ/σεων ΕΝ.Α.Σ.: goo.gl/8CwNCI
Πηγή: www.tovima.gr