Όπως εξηγούν η ζημιά των παραγωγών δεν μπορεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Πρέπει η ΕΕ να εγκρίνει αποζημιώσεις ξεκαθαρίζουν, προσθέτοντας ότι εάν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν μπορούν να συμπληρωθούν με εθνικά.
Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση τόνιζαν το απόγευμα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές.
Αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεταν οι ίδιοι.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργούν δε οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα με αναδρομική ισχύ για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ.
Η ζημιά δεν μπορεί να καλυφθεί με εθνικούς πόρους
Δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, «διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη».
Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. «Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση» είπαν οι ίδιοι.
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες» αναφέρει και το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».
Πρώτο μέλημα η καταγραφή των ζημιών
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι το η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ».
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών και αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές. Ωστόσο, στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».
«Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στη λογική αντιστάθμισης θα κινηθεί η κυβέρνηση
«Η λογική που θα κινηθεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Συνεργάτες του υπουργού συμπληρώνουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».
Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό μετά τις συσκέψεις της Δευτέρας, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.
Επίσης, νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, υπέγραψε δύο συμβάσεις που αφορούν σε δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
*Σημειώνεται ότι στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ, συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Αναδημοσίευση με κάθε επιφύλαξη!