Συνδικαλιστική Δεοντολογία & Πρακτικές

Αθήνα, 1.9.2023

Ανακοίνωση Νο.17
Συνδικαλιστική Δεοντολογία & Πρακτικές

Συνάδελφοι,

Το συνδικαλιστικό κίνημα ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό αντιστάθμισμα των εργαζομένων  στην δύναμη των εργοδοτών – βιομηχάνων. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλοί αγώνες και έχουν κατακτηθεί πολλά δικαιώματα που παλαιότερα έμοιαζαν ακατόρθωτα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνούν για την προάσπιση και την ανάπτυξη των οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα να αγωνίζονται για την δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος εργασίας. Αυτό έχει ως συνέπεια πέρα από την οικονομική ανάπτυξη του εργαζόμενου, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του εργαζομένου και της οικογένειας του.

Ο Σύλλογός μας στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, όπως και σήμερα κινούνταν πάντα με αυτές τις αρχές και τις αξίες ανεξάρτητα από την δομή και την εκάστοτε Διοίκηση της Τράπεζας, είτε όταν ανήκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε όταν είχε ιδιωτικοποιηθεί υπό την Διοίκηση της Credit Agricole. Με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να υπογράφει για τους εργαζόμενους τις καλύτερες Επιχειρησιακές Συμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο με σημαντικά οικονομικά οφέλη, έως και 30% πάνω από το μέσο όρο των υπόλοιπων Τραπεζών. Κατοχύρωσε δικαιώματα με καθολικότητα για τους συναδέλφους, διασφάλισε και διεύρυνε τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Συγκριτικά για να αναλογιστούμε ποια ήταν η πρακτική του άλλου Συλλόγου στην περίοδο πριν την κρίση; Στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με ετήσιους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ από 4% έως 6%; Ποιες ήταν οι αυξήσεις που διεκδικούσε τότε για τους συναδέλφους στην Alpha Bank;

Ο Σύλλογός μας πάντα είναι αγωνιστικός και διεκδικητικός με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων, μελετώντας το πολιτικό, το κοινωνικό και το οικονομικό περιβάλλον και αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες που έχει την εκάστοτε περίοδο η Τράπεζα.

Μετά την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank και βλέποντας την δραστηριότητα του άλλου Συλλόγου, διαπιστώσαμε συνδικαλιστικές πρακτικές με τις οποίες δεν ήμασταν συνηθισμένοι. Διαπιστώσαμε την πάγια λειτουργία σε συνθήκες απλής διεκπεραίωσης, γραφειοκρατικής διαχείρισης και εφησυχασμού, χωρίς διεκδικητικές θέσεις και αγωνιστική διάθεση.

Μάθαμε τον όρο «Διοίκηση πατερούλη», όπερ σημαίνει η Διοίκηση τα ξέρει όλα και φροντίζει για εμάς, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, αρκεί να μην «στενοχωρούμε» την Διοίκηση.

Συναντήσαμε την πρακτική να κοινοποιούνται στους συναδέλφους οι ανακοινώσεις τις ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ για απεργίες ή στάσεις εργασίας, αλλά παράλληλα να επικρατεί και να προωθείται στους συναδέλφους ένα αντιαπεργιακό κλίμα από τον άλλο Σύλλογο.

Διαπιστώσαμε τις πρακτικές του μη διεκδικείτε, μην αγωνίζεστε για κάτι καλύτερο, αυτό που μετράει είναι ότι «έχουμε την δουλίτσα μας». Τι υποκριτική και υπονομευτική πρακτική, όταν δεν έχουν γίνει ποτέ απολύσεις στον κλάδο για οικονομικούς λόγους (κάτι τέτοιο απαγορεύεται και από τις εκάστοτε ΣΣΕ).

Γνωρίσαμε ένα Σύλλογο ο οποίος:

α) Λειτουργεί ως άλλη διεύθυνση της Τράπεζας, προωθώντας και βγάζοντας επιστολές για τις προθέσεις της Διοίκησης πριν καν αυτές ανακοινωθούν από την Διοίκηση ή βγάζει άσκοπες ανακοινώσεις για αυτονόητα πράγματα που κάνει η Τράπεζα για τους συναδέλφους, θέλοντας να δείξει μια δουλικότητα απέναντι στην Τράπεζα.   

β) Δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον των συναδέλφων, αλλά μόνο να υλοποιεί το έργο της Διοίκησης. Αυτή την πρακτική εφάρμοσε και με τη Cepal. Γιατί η Cepal είναι ο μόνος Servicer που προβαίνει σε απολύσεις; Διότι προφανώς δεν προάσπισε σωστά τα συμφέροντα τους, όπως έπραξαν οι άλλοι Σύλλογοι στις άλλες Τράπεζες.

γ) Λειτουργεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρκεί να σας παραπέμψουμε στην ανακοίνωση του για την επενδυτική βαθμίδα.

Με την υπογραφή της ηγεσίας του καταργήθηκε το βαθμολόγιο, πάγωσε το επίδομα βαθμού, καταργήθηκε το επίδομα ευθύνης, το επίδομα ξένης γλώσσας, το τουριστικό επίδομα, το επίδομα teller καθώς και το επίδομα παραμεθορίου. Επιδόματα με καθολικότητα που δίνονταν σε όλους τους συναδέλφους αν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις.

Με την υπογραφή της ηγεσίας του, το επίδομα πτυχίου που αποκτάται από το Οκτώβριο του 2022 και μετά συμψηφίζεται με τυχόν υπάρχον ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών. Το επίδομα τέκνου που αποκτάται από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά συμψηφίζεται και αυτό με τυχόν υπάρχον ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών.

Ως επιστέγασμα της δουλικότητας που τους διακατέχει, με το σύνολο των Ε.Σ.Σ.Ε. που υπέγραψαν το διάστημα των 2 τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν το διευθυντικό δικαίωμα. Δίνοντας το δικαίωμα στην εργοδοσία να παρέχει ό,τι ποσά θέλει, όπου θέλει και όταν θέλει με την νομιμοποίηση ενός πολύπλοκου και πολυδαίδαλου νέου συστήματος, που μένει να κριθεί στην πράξη.

Το τελευταίο διάστημα η εντατικοποίηση, οι πιέσεις και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί  είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Η ασφυκτική στοχοθεσία, οι παραβιάσεις του ωραρίου και το επιτακτικό κυνήγι πωλήσεων και μεγεθών είναι η εικόνα που διαρκώς μας μεταφέρεται από τους συναδέλφους.

Σε αυτήν την πραγματικότητα εμείς είμαστε εδώ για να:

  • Αναστρέψουμε αυτό το κλίμα και αυτήν την εσφαλμένη νοοτροπία που έχει εμποτιστεί στους συναδέλφους.
  • Αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων και του κλάδου
  • Υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους.

Ενταχθείτε στις τάξεις του ακηδεμόνευτου, διεκδικητικού Σωματείου.

Τώρα υπάρχει εναλλακτική.

Δυναμώστε την φωνή μας. Δυναμώστε τη δική σας φωνή.

Πάντα παρόντες

Ενωτικά - Αγωνιστικά

Ο Πρόεδρος

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος ΕΝ.Α.Σ.
Facebook Twitter Youtube
Διακοπή ενημέρωσης   |   Αλλαγή στοιχείων   |   προβολή μηνύματος
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Τηλ.: 210-3240086, 3245679, 3240242, info@enas.net.gr