Ζητάμε από την Τράπεζα

Αθήνα, 12.9.2023

Ανακοίνωση Νο.18

Συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

1. Την επιστροφή της Τράπεζας στην κερδοφορία (καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου 2023 €357 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 77% σε ετήσια βάση), η οποία οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους (κλείσιμο καταστημάτων, εθελούσιες, κ.λπ.), αλλά ιδιαίτερα στη μεγάλη προσπάθεια των συναδέλφων στο δίκτυο και τις διευθύνσεις.

2. Τις σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών της Διοίκησης, οι οποίες κυμαίνονται από 60% έως 90%, όπως και το τετραετές πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης 35 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας τρέχουσας αξίας €50 εκατομμυρίων. 

3. Τη μεγάλη πληθωριστική κρίση που μειώνει την αγοραστική δύναμη των συναδέλφων.

4. Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης οι συνάδελφοι έβαλαν πλάτη για ξεπεράσουμε τον σκόπελο.

Ζητούμε από την Τράπεζα τα ακόλουθα:

α) Εφάπαξ χορήγηση ενός μισθού για όσους συναδέλφους έχουν ακαθάριστες αποδοχές στις 30.09.2023 έως € 1.800 και μισού μισθού για όσους έχουν από € 1.800 και πάνω (συμπεριλαμβανομένων και των ζευγαριών). Την συγκεκριμένη πρόταση την είχαμε καταθέσει και στην ανακοίνωσή μας Νο 59 στις 15.07.2022 για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης.

β) Την έγκαιρη καταβολή της χιλιομετρικής αποζημίωσης σε όσους συναδέλφους τη δικαιούνται. Επισημαίνουμε ότι έχουν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που φέρνουν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τους συναδέλφους που ταξιδεύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στην εργασία τους. 

γ) Την δέσμευση για μη συμψηφισμό από την Τράπεζα της αύξησης του βασικού μισθού από την ΣΣΕ τον Δεκέμβριο του 2023 με το ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών. 

Έχει παρατηρηθεί πως μετά την αδικαιολόγητη υπογραφή από την διοίκηση του αντιπροσωπευτικού συλλόγου της κατάργησης όλων των επιδομάτων από την ΕΣΕΕ και την αντικατάστασή τους από το ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών, πολλές από τις δικαιούμενες αυξήσεις των συναδέλφων από τις ΣΣΕ, συμψηφίζονται με το ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές να μένουν αμετάβλητες. Εμείς είχαμε ενημερώσει με σχετική ανακοίνωση όταν πρωτοεμφανίστηκε το ενιαίο συμπλήρωμα αποδοχών (Ανακ. Νο 5/16.02.2023) και είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους για «διαδικασία συγκεκριμένης μεθόδευσης που γίνεται με τις ευλογίες της ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συλλόγου».

Ο Πρόεδρος

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

ΥΓ.1

- Όταν στις Επιχειρησιακές Συμβάσεις είτε δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν είτε τα υπογράφουν επίτηδες μετά να μην κλαίνε πάνω από την «καρδάρα με το χυμένο γάλα». 

- Όταν τον Οκτώβριο του 2022 που υπεγράφη η Επιχειρησιακή Σύμβαση δεν διεκδικήθηκε καμία αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές για την τριετία 2023 - 2025, παρόλο που ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 9,5%, είναι υποκριτικό για εκείνους που συναίνεσαν και υπέγραψαν τις μηδενικές αυξήσεις να βγάζουν αόριστες ανακοινώσεις σήμερα για αναγκαιότητα αύξησης των μισθών χωρίς συγκεκριμένη πρόταση. 

ΥΓ.2

- Επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ, άνθρακες ο θησαυρός.

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος ΕΝ.Α.Σ.
Facebook Twitter Youtube
Διακοπή ενημέρωσης   |   Αλλαγή στοιχείων   |   προβολή μηνύματος
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Τηλ.: 210-3240086, 3245679, 3240242, info@enas.net.gr