Παράταξη του ΕΝ.Α.Σ.

Κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας ανακοίνωση που έχει εκδώσει η παράταξη του Συλλόγου μας "Αγωνιστική Πρωτοβουλία στην Alpha Bank". Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

Αθήνα, 11.9.2023

Κυβέρνηση, κράτος και κεφάλαιο πνίγουν και καίνε τις ζωές μας

Συναδέλφισσες/οι

     Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι εικόνες και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

      Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες. Χάθηκαν άνθρωποι, διαλύθηκε όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ μέχρι να φύγουν εντελώς τα νερά, θα ανησυχούμε αν έχουν πνιγεί και άλλοι κάτοικοι των περιοχών ή μετανάστες εργάτες γης.

    Ταυτόχρονα ο κίνδυνος οξύτατης υγειονομικής κρίσης είναι άμεσος, καθώς από τα νερά της πλημμύρας αναδύεται έντονη δυσωδία και ο υδροφόρος ορίζοντας πρέπει να θεωρείται μολυσμένος.

Βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κρατικό μηχανισμό, πάντα φταίει «κάποιος άλλος» και η καραμέλα έχει βρεθεί: «Ζούμε την κλιματική αλλαγή... τι να κάνουμε;». Από τον covid μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, την άνοδο της τιμής των καυσίμων και των τρόφιμων, όλα βαφτίζονται "πρωτόγνωρα". Εξαντλούν τη ρητορεία τους στην ένταση των φαινομένων και την ανάγκη οι άνθρωποι να μείνουν σπίτι ή να εκκενώσουν. 

Όμως δε φταίει η κλιματική αλλαγή και ο Daniel μόνο για τη βιβλική καταστροφή, αλλά πρωτίστως η παντελής ανυπαρξία κοινωνικού κράτους και υποδομών. Τα ίδια είδαμε με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο, Μαγνησία, Εύβοια, Έβρο, με δραματικό απολογισμό συνολικά 28 νεκρούς, εκκενώσεις κακήν κακώς χιλιάδων ανθρώπων, πάνω από 1,7 εκατ. καμένα στρέμματα. Στον Έβρο καταγράφηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ με σχεδόν ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα και ολοκληρωτική καταστροφή του Δάσους Δαδιάς, ενώ δεν ξεχνιούνται οι πρωτοφανείς εικόνες με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

   Γιατί ζούμε μια ακόμα τραγωδία; Πού είναι τα μεγάλα έργα που διαφήμιζε η κυβέρνηση της ΝΔ; Πού είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έταζαν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας; Ποιο καιρικό φαινόμενο, ποια φυσική καταστροφή αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια; Πού είναι οι συντονισμοί πολιτικής προστασίας; Γιατί πνίγηκε ο Παλαμάς μέσα στη νύκτα και το μήνυμα 112 έφτασε μετά από ώρες; Γιατί σκοτώνονται νέα παιδιά στα Τέμπη, γιατί πνίγονται εκατοντάδες στην Πύλο, γιατί καίγονται άνθρωποι στη Δαδιά. Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα.

Φταίει η απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών που «έπνιξαν» τις πόλεις και τα χωριά στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλία, οι δημοτικοί «άρχοντες» καθώς και η ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας με προνομιακό αντίτιμο είναι ένοχοι!!

    Γιατί οι στρατηγικές ιεραρχήσεις της Ν.Δ. και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετάξει στα τάρταρα ως αντιοικονομική την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και την διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

    Γιατί οι προτεραιότητες είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι οι άνθρωποι, η οικονομική «ανάπτυξη» και όχι η κοινωνία και η φύση. Γιατί κατασκευάζουν έργα που φέρνουν επενδυτές και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την κοινωνική πλειοψηφία. Γι’ αυτό οι δρόμοι, οι γέφυρες και οι αναγκαίες υποδομές παραμένουν παλιές και ασυντήρητες, τα ρέματα είναι μπαζωμένα, τα ποτάμια έχουν γίνει δρόμοι ή πάρκινγκ, οι κοίτες τους έχουν τσιμεντωθεί και οι εκβολές τους έχουν περιοριστεί. 

    Η λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος για τα κέρδη των επενδυτών, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ό,τι την ώρα που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα, όταν πρέπει να γίνουν οι μέγιστες δυνατές αναδασώσεις, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ονειρεύονται συνεδριακά κέντρα 15.000 τ.μ. στο Τατόι!

   Δεν είναι ανικανότητα λοιπόν, δεν είναι αμέλεια, δεν είναι η «κακιά η τύχη». Είναι ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται με μεθόδευση και σχέδιο σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού!! Εξάλλου η πλημμύρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, οι πυρκαγιές και όλες αυτές οι καταστροφές, καταδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Τα πρώτα θύματα είναι οι φτωχοί αγρότες, οι εργάτες, οι πρόσφυγες.

Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος «φωτιές-ξηρασία-πλημμύρες-χιόνια» που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης, που έχει ξεπεράσει τα όρια της και στέλνει μήνυμα κινδύνου για τη ζωή στον πλανήτη. Είναι το κυνήγι του κέρδους που οδήγησε στην κλιματική κρίση, που τα τρομακτικά της αποτελέσματα έχουμε αρχίζει να βλέπουμε.

Γι’ αυτό η προστασία της ζωής, η ίδια η επιβίωση του πλανήτη περνάει μέσα από την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται αυτό το καταστροφικό σύστημα. Γιατί για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε για μια νέα κοινωνία που στο κέντρο αντί για το κέρδους, θα βάλει την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες μας.

Η κυβέρνηση εξάλλου είναι επικεντρωμένη στην περιβόητη επενδυτική βαθμίδα και οι όποιες «παροχές» θα υπακούν στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο λαός θα ματώσει για το πλεόνασμα 0,7% έως 1% για φέτος ενώ το 2024 θέλουν 2% ή περίπου 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με νομοσχέδια όπως αυτό του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει τις 13 ώρες δουλειάς την ημέρα και ως 78 ώρες την εβδομάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα ακόμα πιο γόνιμο έδαφος εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και να «πνίξει» τις εργατικές αντιδράσεις.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και σωματείων για υλική βοήθεια στους πληγέντες. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Απαιτούμε:

Τώρα να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ζήσουν οι άνθρωποι!!

• Μέριμνα για υποστήριξη όλων των εγκλωβισμένων και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των κατοίκων

• Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Επίταξη μηχανημάτων και υπηρεσιών από την ΤΕΡΝΑ και τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες .

• Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη των πληγέντων

• Να κοπούν τα λεφτά για τα Rafale και την αστυνομία και να δοθούν, αμέσως για τις ανάγκες των κατοίκων

• Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του λαού στην περιοχή

• Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εργατικός και λαϊκός έλεγχος για την διάθεση των πόρων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων 

• Απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα στην κυβέρνηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, την περιφερειακή αρχή και τον εργολάβο (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ)

• Προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Έργα υποδομών για την προστασία ανθρώπινων ζωών

• Συμμετέχουμε και καλούμε εργατική διαδήλωση για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Γεωργιάδη την Πέμπτη 14/9 στις 18:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος ΕΝ.Α.Σ.
Facebook Twitter Youtube
Διακοπή ενημέρωσης   |   Αλλαγή στοιχείων   |   προβολή μηνύματος
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Τηλ.: 210-3240086, 3245679, 3240242, info@enas.net.gr