Ανακοίνωση Νο.26

Αθήνα, 12.1.2024

Ανακοίνωση Νο.26
Μέτρα στήριξης που διαχωρίζουν
  •         Ανάλγητα μέτρα οικονομικής στήριξης που διαχωρίζουν και οδηγούν σε συναδέλφους δύο ταχυτήτων δεν είναι αποδεκτά
  •         Άδειες ανθυγιεινής εργασίας

 Η ακρίβεια είναι το χαρακτηριστικό φαινόμενο της τελευταίας διετίας στα οικονομικά δρώμενα. Ο πληθωρισμός πλήττει τα σταθερά εισοδήματα, ως εκ τούτου η αγοραστική δύναμη των συναδέλφων έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ το 90% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας.

Στον αντίποδα τα τραπεζικά κέρδη αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων όπως και εξαιτίας των ενεργειών των Τραπεζών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους (κλείσιμο υποκαταστημάτων, μειώσεις προσωπικού κλπ). Στην Τράπεζα μας τα καθαρά κέρδη (€ 561,2 εκατ.) μετά από φόρους στο 9μηνο του 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 52,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Όπως έχουμε σημειώσει ξανά η Τράπεζα μας προέβη σε γενναιόδωρες αυξήσεις στα στελέχη της με αυξήσεις που κυμαίνονταν ετησίως από 60% έως και 90%, ενώ έχει ανακοινώσει και την διανομή μετοχών σε βάθος πενταετίας τρέχουσας αξίας € 50 εκατ. Ήδη πριν τα Χριστούγεννα η Τράπεζα διένειμε 1.890.504 μετοχές τρέχουσας αξίας € 2,4 εκατ. περίπου σε 56 στελέχη της (περίπου € 43.000 έκαστος).

Με γνώμονα τα ανωτέρω και λαμβάνοντας παράδειγμα και από την ανακοίνωση της Διοίκησης άλλης συστημικής Τράπεζας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων της, η οποία έθετε ως κριτήριο καταβολής της μόνο το ύψος των μισθολογικών αποδοχών, κρίνουμε ότι η Τράπεζα μας διαπράττει μέγιστο σφάλμα που εκτός του μισθολογικού κριτηρίου θέτει ως προϋπόθεση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης την αξιολόγηση του Προσωπικού.  

Η ακρίβεια πλήττει οριζόντια όλους τους συναδέλφους. Η Τράπεζα έχει εργαλεία να επιβραβεύσει την αποδοτικότητα των συναδέλφων και το έχει πράξει και με το νέο σύστημα βαθμίδων, η εφαρμογή του οποίου είναι κατώτερη των προσδοκιών και με το σύστημα των bonus. Ενώ το σύστημα αξιολόγησης παρόλο τα θετικά του στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενο. Επομένως συνιστά ακραία πρακτική αναλγησίας η σύνδεση μίας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης με την αξιολόγηση των συναδέλφων. Αποτελεί πρακτική που διαχωρίζει τους συναδέλφους και δεν ενισχύει το κλίμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ τους. 

Όμως στην Τράπεζα μας τα τελευταία πολλά χρόνια υπάρχει μια εκπροσώπηση από το «αντιπροσωπευτικό σωματείο» που επαφίεται στην λογική ότι η «διοίκηση πατερούλης» τα κάνει όλα σωστά και χρειάζεται να είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε την «δουλίτσα μας» και εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όταν επί πολλά χρόνια έχει εμποτιστεί μια τέτοια νοοτροπία και έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο κλίμα, καταλήγουμε σε αυτές τις ανάλγητες πρακτικές.

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους πως ο Σύλλογός μας είχε ζητήσει να μπει στην Επιχειρησιακή Σύμβαση ετήσια οικονομική ενίσχυση ενός μισθού για συναδέλφους με ακαθάριστες μισθολογικές αποδοχές μέχρι € 1.800 και μισού μισθού για συναδέλφους με αποδοχές άνω των € 1.800. Την ίδια πρόταση καταθέσαμε εγγράφως στην Διοίκηση σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε. Αυτό σημαίνει πως είχαμε ξεκάθαρη πρόταση, αλλά δυστυχώς δεν δεσμεύουμε εμείς τους συναδέλφους με την υπογραφή μας. Ποια ήταν η πρόταση του άλλου αντιπροσωπευτικού σωματείου όλο το προηγούμενο διάστημα; Καμία, δηλαδή ότι προαιρούνταν η Διοίκηση της Τράπεζας. Μας έδειξε η Διοίκηση το τι προαιρούνταν.

Επιπλέον εφιστούμε την προσοχή στην σωστή απεικόνιση των αδειών στις ηλεκτρονικές εφαρμογές καθώς έχει προκύψει θέμα με την άδεια ανθυγιεινής εργασίας. Η άδεια της ανθυγιεινής εργασίας δεν απεικονίζεται όπως θα έπρεπε στις ηλεκτρονικές εφαρμογές των αδειών. Σε επικοινωνία μας με τη Δ/νση Λειτουργιών Ανθρώπινου Δυναμικού, η απάντηση που λάβαμε είναι πως πρόκειται για τεχνικό λάθος που θα διορθωθεί. Αναμένουμε την άμεση διόρθωση του λάθους.  

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως σύμφωνα με την τρέχουσα  Κλαδική Σύμβαση άρθρο 42 «Όσοι εκ των υπαλλήλων των Τραπεζών λαμβάνουν το προβλεπόμενο από το άρθρο 11 της από 17.05.1984 Ειδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ανερχόμενου σε 12% επί του βασικού μισθού, καθώς και πρόσθετη άδεια 7 ημερών ετησίως, συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ανωτέρω παροχές για όσο χρόνο συνεχίζουν να απασχολούνται στους ίδιους  χώρους ή καθήκοντα. Η καταβολή των ανωτέρω παροχών διακόπτεται, επίσης σε περίπτωση που κριθεί από επιτροπή, η οποία συγκροτείται κατά περίπτωση από την Τράπεζα και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της επιχείρησης, έναν εκπρόσωπο της αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης του προσωπικού της, τον ιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας, ότι οι λόγοι, για τους οποίους χορηγήθηκαν οι παροχές, έχουν πλέον εκλείψει, γιατί έχουν ληφθεί τα διαθρωτικά μέτρα.»

Μόνο δυνατό, αγωνιστικό και διεκδικητικό Σωματείο μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ενταχθείτε και συσπειρωθείτε γύρω από το Σύλλογό μας για να διαμορφώσουμε νέα δεδομένα στην Τράπεζά μας.

Ο Πρόεδρος

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Υ.Γ. Καλωσορίζουμε τη διοίκηση του αντιπροσωπευτικού συλλόγου στη νέα εργασιακή πραγματικότητα της Τράπεζάς μας που αυτοί δημιούργησαν. 

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος ΕΝ.Α.Σ.
Facebook Twitter Youtube
Διακοπή ενημέρωσης   |   Αλλαγή στοιχείων   |   προβολή μηνύματος
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Τηλ.: 210-3240086, 3245679, 3240242, info@enas.net.gr