ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 4.12.2019

 

Ανακοίνωση Νο. 73

 

Συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κο Βασίλη Ψάλτη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η απευθείας επίσημη και θεσμική ενημέρωση των εργαζομένων για την πορεία της Τράπεζας και κυρίως για τις προθέσεις και τα σχέδια της Διοίκησης όσον αφορά στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, τις επιχειρηματικές επιλογές και φυσικά τις προβλέψεις και την μέριμνά της για τους εργαζόμενους συναδέλφους στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέλυσε και μας παρουσίασε λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ανεξάρτητο servicer είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, την επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης και την προστασία της απασχόλησης στον Όμιλο. Παράλληλα τόνισε ότι η εν λόγω διαδικασία συνιστά μια εποπτικά απολύτως συμβατή επιλογή.

Αν και η διαδικασία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα ο κος Ψάλτης επαναβεβαίωσε ότι μέριμνά του είναι η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων του Προσωπικού που θα μεταφερθεί στη νέα Cepal (αποδοχές, ασφάλιση, παροχές) και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα εταιρεία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά με μεγάλο κύκλο εργασιών και πολυετή ορίζοντα δραστηριότητας.

Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με στόχο την ομαλή υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας.

Οι θέσεις του Συλλόγου μας, όπως εξίσου αναλυτικά διατυπώθηκαν, συνοψίζονται στους παρακάτω σαφείς και διακριτούς άξονες:

1.    Συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα σε εθελοντική βάση και με ελεύθερη επιλογή του εργαζομένου.

2.    Διασφάλιση και διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτά προβλέπονται και πηγάζουν από τις εκάστοτε ισχύουσες Κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών (σήμερα και στο μέλλον), καθώς και των όρων αμοιβής και εργασίας στο σύνολό τους.

3.    Ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία να θεωρείται η ημερομηνία πρόσληψης στην Τράπεζα χωρίς διακοπή του χρόνου εργασίας.

4.    Θέσπιση οικονομικών και υπηρεσιακών κινήτρων για τους συμμετέχοντες.

5.    Δέσμευση της Τράπεζας και της νέας εταιρείας τόσο από την ρήτρα προστασίας της απασχόλησης των εργαζομένων (όπως αυτή προβλέπεται στην Κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών) όσο και εξίσου ρητή δεσμευτική ρήτρα επιστροφής των εργαζομένων στην Τράπεζα σε οποιαδήποτε περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας της Τράπεζας με την εταιρεία.

Θεωρούμε ότι οι παραπάνω άξονες αποτελούν την βάση εκκίνησης διαλόγου. Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας θα διασφαλίσουν την εργασιακή προοπτική όσων συναδέλφων μετακινηθούν στο νέο σχήμα χωρίς να εμποδίζουν τις επιχειρησιακές προσδοκίες της Τράπεζας.

 

Συνάδελφοι,

Είναι βέβαιο ότι στα πλαίσια εφαρμογής του νέου στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας θα υπάρξουν αλλαγές. Πέρα από το επιχειρηματικό σκέλος, ο Σύλλογός μας παίρνει έγκαιρα και θεσμικά θέση στο σκέλος των εργασιακών ζητημάτων με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με ξεκάθαρη άποψη, τεκμηριωμένες προτάσεις και σαφή στόχευση την προστασία και διασφάλιση του εργαζόμενου, προσερχόμαστε σ’ έναν διαρκή διάλογο με την Διοίκηση για να δοθεί τέλος στην ανησυχία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των συναδέλφων.

Δυστυχώς όπως πάντα σε περίοδο αλλαγών, κάποιοι που θεωρούν ότι εκφράζουν την Διοίκηση ή τους εργαζόμενους, σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε δήθεν πρώιμη πληροφόρηση. Αυτή όμως η πρακτική, που συνήθως βασίζεται σε προσωπικές εκτιμήσεις και εκ του πονηρού φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα, καταλήγει και να σπέρνει πανικό στους εργαζόμενους και να μην βοηθάει την επιχείρηση. Το επόμενο διάστημα είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα γίνουν αποδέκτες ακόμη πιο συγκεχυμένης πληροφόρησης από διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές.

·      Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στις πρόθυμες «Σειρήνες» καλών και κακών νέων. Εμπιστευτείτε μόνο την έγκυρη πληροφόρηση από το Σύλλογό σας και την ΟΤΟΕ.

·      Εμείς επιλέγουμε τον υπεύθυνο δρόμο της άμεσης ενημέρωσης, της δημόσιας δέσμευσής μας από σαφείς προτάσεις, της οριοθέτησης των διεκδικήσεων μας.

·      Θα είμαστε εδώ, πάντα δίπλα στον εργαζόμενο, εγγυητές των δικαιωμάτων του.

·      Θα είμαστε εδώ, στο διάλογο και τις ισότιμες διαπραγματεύσεις με την Διοίκηση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Δείτο το site μας
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.