ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 28.2.2020

 

Ανακοίνωση Νο. 9

 

Συνάδελφοι, 

Όπως όλοι γνωρίζετε, υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου 2020 η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) για τα έτη 2020-2022, μεταξύ της Διοίκησης της Τράπεζας και του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου στο χώρο, δηλαδή του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank. 

Κοινή και πανθομολογούμενη διαπίστωση είναι ότι αποτελεί μια Σύμβαση κατώτερη των περιστάσεων. Mια Σύμβαση που δεν βελτιώνει τη θέση των εργαζόμενων, δεν αποκαθιστά απώλειες, δεν θωρακίζει θεσμικά την απασχόληση, δεν ασχολείται καν με την αξιολόγηση και την αξιοκρατία και εν πάση περιπτώσει δεν έχει θετικό πρόσημο ούτε στα οικονομικά ούτε στα θεσμικά ζητήματα. Είναι απορίας άξιον τι κίνητρο για θριαμβολογίες δίνει το περιεχόμενό της στους συναδέλφους του Συλλόγου Προσωπικού, πέραν του προφανούς άλλοθι της υπογραφής μιας συμφωνίας για «τα μάτια του κόσμου» εν όψει των εκλογών τους. 

Χωρίς μικρότητα, χαιρεκακία και μηδενισμό απορούμε πράγματι για το πώς ξοδεύτηκαν «τρεις μήνες διαβουλεύσεων» για να καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα! Καταρχήν, πρέπει να πληροφορηθούν, έστω και εκ των υστέρων, οι συνάδελφοι με ποιο σχέδιο, ποιες προτάσεις και ποιες θέσεις προσήλθε στον διάλογο το Σωματείο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθούμε ποιος ευθύνεται για το ισχνό αποτέλεσμα: είτε η Διοίκηση που δεν παραχώρησε (και σε ποιον βαθμό) τα αιτούμενα είτε ο Σύλλογος που δεν έβαλε στο τραπέζι και δεν στήριξε ουσιαστικές και θεμελιώδεις απαιτήσεις των εργαζομένων. 

Ο δικός μας Σύλλογος, μη θέλοντας ν’ αναδειχθεί σε ετεροχρονισμένο «αυστηρό κριτή», είχε έγκαιρα, δημόσια και εκ των προτέρων κοινοποιήσει με ανακοίνωση του (Ανακ. Νο 3/22.01.20200), αυτούσιο το προσχέδιο Σύμβασης που κατέθεσε στη Διοίκηση σαν αντικείμενο διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης

Όπως ρητά αναφέραμε στην εισαγωγή υπήρχε ξεκάθαρη διπλή στόχευση:

««« Υπηρεσιακή εξέλιξη μέσα από δίκαιες, διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης που δεν θα περιορίζονται μόνο σε στείρα αποτίμηση επίδοσης και προσόντων αλλά παράλληλα και σε συνδυασμό με σαφές οργανόγραμμα και διακριτές θέσεις ευθύνης, θα καλλιεργούν προοπτική και θα δίνουν όραμα στον εργαζόμενο, κύρια στους νεότερους. 

Οικονομική ενίσχυση τόσο μέσω ικανών κλιμακώσεων για τα επίπεδα ευθύνης όσο και γενικότερης προσπάθειας αναπλήρωσης μέρους των απωλειών, μέσω αυξήσεων σε επιδόματα καθολικής απονομής. »»»

Το σχέδιο μας σκόπευε να εκφράσει τα αιτήματα των συναδέλφων για μια δομημένη, ασφαλή και δίκαιη υπηρεσιακή εξέλιξη συνοδευόμενη από αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές, προσπαθώντας να συμπορευτεί και να ενισχύσει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας. 

Θυμίζουμε απλά παραθέτοντας αναλυτικά το προσχέδιο Επιχειρησιακής Σύμβασης του Συλλόγου μας: 

 

««« 

Προσχέδιο Ε.Σ.Σ.Ε. 2020-2022

Διάρκεια

3ετής με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των οικονομικών όρων στη λήξη κάθε έτους.

Λειτουργικά - Υπηρεσιακή εξέλιξη - Αξιοκρατία

Εφαρμογή πλήρους οργανογράμματος με ενιαία δομή, διακριτά επίπεδα και θέσεις ευθύνης.

Δημοσιοποίηση των θέσεων ευθύνης από Δ/ντή Καταστήματος και πάνω για το Δίκτυο και αντίστοιχα από Τμηματάρχη και πάνω στις μονάδες Διοίκησης, με σαφή περιγραφή των απαιτουμένων προσόντων και πρόσκληση υποβολής υπηρεσιακού σημειώματος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Θέσπιση και εφαρμογή ενιαίου, αντικειμενικού και αμερόληπτου συστήματος αξιολόγησης.

Ουσιαστική και αποφασιστική λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων (προαγωγών, παραπόνων, πειθαρχικά) με συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου μας για τα μέλη του.

Σε περίπτωση χορήγησης επιπλέον αμοιβών (Bonus), γνωστοποίηση στόχων και τρόπου διανομής ανά Μονάδα από την αρχή του έτους. Προϋπόθεση η διαφάνεια, οι ενιαίοι κανόνες και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των αμειβόμενων.

Οικονομικά

Αναδιαμόρφωση των επιδομάτων ευθύνης με διακριτή και ουσιαστική κλιμάκωση που να λειτουργεί σαν κίνητρο εξέλιξης.

Αύξηση 25% στα επιδόματα ευθύνης.

Αύξηση 25% στο επίδομα βαθμού.

Θεσμικά

Πλήρης, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, χορήγηση του 9μήνου στις δικαιούχους συναδέλφους.

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας με ρητό αποκλεισμό των οικονομοτεχνικών λόγων ως αιτία απόλυσης.

Επέκταση / βελτίωση των όρων του ομαδικού ασφαλιστηρίου της ΑΧΑ με κάλυψη και των συζύγων. Αύξηση της συμμετοχής της εταιρείας στα νοσήλια από 80% σε 90%

»»»

 

Συνάδελφοι, 

Μια απλή αντιπαραβολή των δύο κειμένων, χωρίς τους πηχυαίους τίτλους της Σύμβασης που υπεγράφη, είναι καταλυτική. Απαγορευμένες και άγνωστες στη υπογραφείσα Σύμβαση λέξεις : αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, ενιαίοι κανόνες, δημοσιοποίηση. Αιτήματα χωρίς οικονομικό κόστος για την Τράπεζα (που αποτελεί την κόκκινη γραμμή για τις εκάστοτε Διοικήσεις), που αποτελούν όμως καθολική απαίτηση των εργαζομένων. 

Για τις προσχηματικές αυξήσεις στα οικονομικά, δεν νομίζουμε ότι οι ιθαγενείς δελεάζονται πλέον από καθρεφτάκια, πέρα από τους πολλούς αποκλεισμούς, τις προϋποθέσεις και τους αστερίσκους στα ψιλά γράμματα. Κανείς εργαζόμενος δεν αισθάνθηκε ότι του δίνεται μια οικονομική ανάσα μετά από μια δεκαετία άγριων περικοπών!

Και βέβαια ανακύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα: τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν δημιουργούν απαιτήσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό; Και αυτή η «πατέντα» με τις δωροεπιταγές μήπως παραπέμπει σε εξεύρεση πελατείας για «συνεργαζόμενες» επιχειρήσεις ενώ το ρευστό, ως γνωστόν, είναι εκείνο που άμεσα ανακουφίζει την οικογένεια; Και οι άγαμοι συνάδελφοι δεν χρειάζονται και αυτοί μια ημέρα επιπλέον άδεια; Και όσοι έχουν από πέρυσι τρίτο ή τέταρτο παιδί δεν έχουν αυξημένα έξοδα κ.λπ κ.λπ κ.λπ.

Συνάδελφοι, 

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ 2020-2022 καταγράφεται ως μια χαμένη ευκαιρία γα τους εργαζόμενους στην Alpha Bank. Η δική μας θέση, εκφρασμένη πάγια και διαχρονικά, είναι η βελτίωση της εργασιακής πραγματικότητας των συναδέλφων μέσω δομημένων θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων. Έτσι και για την ΕΣΣΕ 2020-2022, καταστήσαμε σαφές στην Διοίκηση ότι διεκδικούμε την από πλευράς της έμπρακτη απόδειξη της διάθεσης ενίσχυσης και βελτίωσης της θέσης του προσωπικού. Τονίσαμε μάλιστα το γεγονός ότι ήταν ευκαιρία να ενταχθούν οι όποιες ρυθμίσεις μέσα στο γενικότερο πνεύμα του σχεδίου ανασύνταξης και επανεκκίνησης της Τράπεζας που έχει αναγγελθεί. Στις μεταξύ μας τουλάχιστον συναντήσεις, η Διοίκηση δεν είχε ποτέ απορρίψει κάθετα ούτε είχε αρνηθεί να συζητηθούν προτάσεις οικονομικής ενίσχυσης, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε από καιρό εκφράσει δημόσια την θετική της διάθεση για νέες θεσμικές ρυθμίσεις που θα έθεταν την βάση για μια δίκαιη, αντικειμενική, αξιοκρατική διασφάλιση του μέλλοντος και της προοπτικής των εργαζομένων.

«Καμία Διοίκηση δεν παραχωρεί οτιδήποτε
εάν αυτό δεν διεκδικηθεί».

Η λογική του «τη δουλειά μας να έχουμε», η παντοδυναμία των στεγανών και των «πατερούληδων», οι εποχές των σκυμμένων κεφαλιών στους «άρχοντες» και τους «επαΐοντες» που τα κάνουν όλα για το «καλό» μας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι έγκαιρα.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Δείτο το site μας
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.