ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 27.3.2020

 

Ανακοίνωση Νο. 11

 

            Συνάδελφοι,

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα κοινωνικά ανακλαστικά, για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ήταν ευτυχώς θετικά και έτσι η ατομική ευθύνη οδήγησε στον οικειοθελή αποκλεισμό και στη συμμόρφωση με τις οδηγίες ειδικών και υπευθύνων. Η υπενθύμιση όμως του ότι ζούμε στη χώρα της "φαιδράς πορτοκολέας" ήρθε από τα καραβάνια των ανεύθυνων που εξέδραμαν στις εξοχές, την επαρχία και τα νησιά αγνοώντας εκκλήσεις, προτροπές και νουθεσίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, τις οικογένειες τους και τον εαυτό τους τον ίδιο.

 

Συνάδελφοι,

Είναι περιττό να τονίσουμε με ποια άποψη συντασσόμαστε. Η ατομική υγεία είναι θείο δώρο, η κοινωνική υγεία όμως είναι ευθύνη και καθήκον. Η επιβολή των έκτακτων μέτρων αποκλεισμού, ως έσχατο μέτρο ανάσχεσης του εκθετικού ρυθμού μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, δείχνει να είναι το μικρότερο κακό απ’ όσα θα επέφερε η μη εφαρμογή τους.

Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο, απλά θα επισημάνουμε τα άμεσα ανακλαστικά και την επίσημη αντίδραση της ΟΤΟΕ στον κίνδυνο να πληρώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και οι οικονομικές απολαβές των εργαζομένων στις Τράπεζες την νέα κρίση. Κανείς δεν αρνείται την προτεραιότητα του δημόσιου συμφέροντος και την προστασία της υγείας συναλλασσόμενου κοινού και εργαζομένων, δεν μπορεί όμως το όλο κλίμα να θεωρηθεί ευκαιρία για να προωθηθούν ακραίες αντεργατικές ρυθμίσεις χωρίς καν την ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων.

Προσυπογραφούμε ανεπιφύλακτα και προσθέτουμε ρητά: κανένα μέτρο με μανδύα την προστασία της δημοσίας υγείας να μην θίγει στο ελάχιστο εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Συνάδελφοι,

Στο μέτρο που μας αναλογεί, για τη δική μας τουλάχιστον Τράπεζα, μπορούμε απλά και υπεύθυνα να σας μεταφέρουμε από την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, ότι δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της Alpha Bank η εφαρμογή του άρθρου 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους εργοδότες και για διάστημα έως 6 μήνες, να απασχολούν το 50% του προσωπικού επί 2 εβδομάδες κάθε μήνα, περικόπτοντας αντίστοιχα το 50% του μισθού τους.

Ζώντας σε μια εποχή φόβου, αβεβαιότητας και ανασφάλειας είναι σημαντικό να διατηρηθεί ακέραια η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα στους εργασιακούς χώρους.

Όλοι οι συνάδελφοι και κυρίως εκείνοι του Δικτύου, ζουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, την πίεση της εξυπηρέτησης του κοινού αλλά και της ατομικής τους προστασίας.

Επειδή η δυνατότητα παρέμβασής μας στις γενικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν υφίσταται, αρκούμαστε στην διαβεβαίωση της Διοίκησης και τη μεταφέρουμε στους συναδέλφους.

Καταθέτουμε επίσης ευθέως για προβληματισμό, την πρόταση μας για επανεξέταση του πλήθους των τραπεζικών εργασιών που καλύπτουν τα καταστήματα του Δικτύου και οι υποστηρικτικές μονάδες, με ενδεχόμενη συρρίκνωση τους στις απολύτως απαραίτητες, λαμβάνοντας υπόψιν και την σαφή κάμψη των πάσης φύσεως συναλλαγών.

Μπορούμε να προστατεύσουμε και το κοινό και τους συναδέλφους με την υποχρεωτική χρήση των εναλλακτικών καναλιών Τραπεζικής (ΑΤΜs, e-banking, phone-banking κλπ) για τις συναλλαγές που το επιτρέπουν, ενισχύοντας την από το σπίτι εργασία, χρησιμοποιώντας το ελάχιστο δυνατό προσωπικό για την λειτουργία της Τράπεζας.

Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας πρέπει να συνεχιστεί, έστω και με νέους όρους, οι Τράπεζες οφείλουν να στηρίζουν λόγω του ρόλου τους, τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μεριμνώντας πρώτιστα για την προστασία της υγείας προσωπικού και πελατών.

 

Συνάδελφοι,

Χωρίς να δραματοποιούμε καταστάσεις σας καλούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες της πρωτοφανούς κρίσης που μας ταλαιπωρεί όλους.

Ο κάθε ένας από εμάς φροντίζοντας για την υγεία την δική του και της οικογένειας του με ευθύνη απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

 

Εμείς από την πλευρά μας, ως Πρωτοβάθμιο Σωματείο, διασφαλίζοντας όρους και συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και απαιτήσεις υγιεινής και προστασίας, προχωράμε μαζί σας για να ξεπεράσουμε αλώβητοι την δύσκολη αυτή περίοδο.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.