ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 4,4.2020

 

Ανακοίνωση Νο. 12

 

COVID – 19 ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΥΡΙΟ ΤΙ;

 

Συνάδελφοι,

Με την πανδημία του Κορωνοϊού Covid – 19 να έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανά χώρα μέτρα ανάσχεσης του ρυθμού μετάδοσης της νόσου είναι πρωτοφανή για καιρό ειρήνης και συχνά τόσο σκληρά, καθολικά και βίαια που επηρεάζουν όλες τις μορφές της οργανωμένης κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για μια γενικευμένη και κυριολεκτικά παγκόσμια κρίση, χωρίς σύνορα και διακρίσεις, μια κρίση που οριοθετεί και διαμορφώνει νέα δεδομένα για κράτη, λαούς και άτομα.

Σε εθνικό επίπεδο τα έκτακτα μέτρα περιορισμού ή και αναστολής των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, των πάσης φύσης μαζικών κοινωνικών επαφών, των μετακινήσεων κλπ όπως επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση με την ΠΝΠ της 11/3/2020, δείχνουν (ευτυχώς) να έχουν αποτέλεσμα και να περιορίζουν αισθητά τόσο την εξάπλωση του ιού όσο και τον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων εξαιτίας του. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τα εφαρμόζει και τα υιοθετεί.

Συνάδελφοι,

Το υπέρτατο αγαθό της υγείας οφείλει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα και ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Αντίστοιχα καθήκον και ευθύνη των πολιτών αποτελεί η συμμόρφωση και η εφαρμογή των οδηγιών και των εντολών των επιστημόνων και των ειδικών.

Όσον αφορά στον δικό μας εργασιακό χώρο στην ALPHA BANK, οι ρυθμίσεις έχουν αλλάξει την καθημερινότητα αρκετών συναδέλφων, πέραν των γενικών περιορισμών που αφορούν όλους τους συμπολίτες μας. Εμείς, έγκαιρα και εμφατικά, είχαμε τονίσει την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, η αραίωση των θέσεων εργασίας και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η δυνατότητα τηλεργασίας είναι μερικά μόνο μέτρα που επικροτούμε και τονίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται ευλαβικά, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκπτώσεις και με την ίδια συνέπεια μέχρι τη λήξη της περιπέτειας.

Οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να εκφράσουμε δημόσια τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συναδέλφους και ιδίως εκείνους του δικτύου, που διακινδυνεύοντας την υγεία τους εξακολουθούν να εργάζονται με συνέπεια, εξυπηρετώντας τόσο τους πελάτες όσο και την Ελληνική κοινωνία, κρατώντας σε λειτουργία το τραπεζικό σύστημα, στηρίζοντας την βιωσιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας, είτε με τις κλασσικές μορφές τραπεζικών εργασιών είτε υποστηρίζοντας λειτουργικά την έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης.

Οφείλουμε παράλληλα να διατυπώσουμε, χωρίς προκαταλήψεις και δογματικές αγκυλώσεις, την θετική εικόνα που αποκομίσαμε από το περιεχόμενο του χθεσινού μηνύματος του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Βασίλη Ψάλτη προς τους συναδέλφους. Με ειλικρίνεια και τεχνοκρατική προσέγγιση αναγνωρίζει την συνέπεια, τον επαγγελματισμό και την προσφορά των συναδέλφων, ενώ σε μια πιο ανθρώπινη βάση εξαίρει και αυτός και η Διοίκηση την συνέπεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους τόσο απέναντι στην Τράπεζα όσο και στο κοινωνικό σύνολο, την οικονομική ζωή της χώρας και την πελατεία.

Δεν είναι μεμπτό να συμπίπτουν οι απόψεις Διοίκησης και Σωματείου, ειδικά όταν αφορά την θετική αναγνώριση του προφανούς αποτελέσματος, που είναι η υποδειγματική λειτουργία της Τράπεζας μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Οι εργαζόμενοι στην ALPHA BANK, αποδεικνύουν την συναίσθηση της ευθύνης που έχουν και το κάνουν καθημερινά πράξη, διακινδυνεύοντας εν γνώσει τους την προσωπική τους υγεία.

Ελπίζουμε και προτείνουμε όλοι αυτή η προσπάθεια και η προσφορά τους, να αναγνωριστεί με κάποιο τρόπο και έμπρακτα, με μια υλική και όχι μόνο την λεκτική – ηθική ανταμοιβή από την Διοίκηση. Την επόμενη μέρα, την περίοδο του απολογισμού και της αποτίμησης των συνεπειών, όταν έρθει η ώρα της χάραξης της νέας πορείας της Τράπεζας, δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτές οι διαπιστώσεις.   

Συνάδελφοι,

Ο λόγος που επιλέγουμε, εν μέσω κρίσης την ανοιχτή μας τοποθέτηση για τα ζητήματα που δημιούργησαν και αναμένουμε να δημιουργήσουν οι επιπτώσεις του κοινωνικού και οικονομικού lockdown είναι η επόμενη μέρα.

Ήδη υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, που βιώνουν όχι μόνο ένα δύσκολο παρόν αλλά αγωνιούν στη σκέψη ενός πιο αβέβαιου και επισφαλούς αύριο. Σίγουρα δεν αρκούν τα μέτρα ενίσχυσης που αρμόδια ανακοινώθηκαν και που προφανώς εστιάζουν στην προσωρινή κάλυψη ζωτικών αναγκών.

Χωρίς υστερίες, χωρίς κινδυνολογία και πανικό οφείλουμε κατ’ αρχήν να στηρίξουμε τα μέτρα περιορισμού αλλά παράλληλα να έχουμε την πρόνοια και την διορατικότητα, με ρεαλισμό και ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα, το νέο τοπίο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αύριο, όταν ο εφιάλτης θα απομακρυνθεί και με τον οποιοδήποτε τρόπο οι ζωές μας θα κληθούν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους, όταν η κοινωνία μας θα αποκαταστήσει μια κανονικότητα σε ρυθμούς και δραστηριότητες.

Συνάδελφοι,

Η οικονομία της Ελλάδας, όπως και των περισσότερων χωρών, χτυπήθηκε από εξωγενή παράγοντα, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που προσπαθούσαν να επανακάμψουν μετά την δεκαετή εγχώρια κρίση, είναι και πάλι στο μάτι ενός κυκλώνα, καταστροφικού και ισοπεδωτικού.

Είναι η ώρα που οι δομές της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποδείξουν την αντοχή και την ευθύνη τους. Είναι η στιγμή που οι κυβερνήσεις θα αποδείξουν αν μέσα από συνεργασία, αλληλεγγύη και τολμηρές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις θα στηρίξουν τις κοινωνίες.

Στην Ελλάδα, ο κόσμος της εργασίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οφείλουν να προκαταλάβουν και να προειδοποιήσουν ότι τα επαχθή μέτρα που ελήφθησαν είναι αναγκαία αλλά προσωρινά. Τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα έχουν κατακτηθεί και κατοχυρωθεί στην συνείδηση όλων, είναι αυτά που δημιουργούν τις συνθήκες που ονομάζουμε δυτικός πολιτισμός, με κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν την μονιμοποίηση των μέτρων που ανατρέπουν Συμβάσεις, Συμφωνίες και τις θεμελιώδεις αρχές του Εργατικού Δικαίου.

Οι εργαζόμενοι βάζουν και πάλι πλάτη στα δύσκολα και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αρκεί το μέλλον και η εργασιακή προοπτική τους να διασφαλίζονται από σαφείς δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της εργοδοσίας.

Χωρίς αγωνιστικές κορώνες και λαϊκισμούς καλούμε τους συναδέλφους να είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, ώστε οποιεσδήποτε αντεργατικές μεθοδεύσεις να μας βρούνε έτοιμους, ενωμένους και αποφασιστικούς.

 

Η υπεύθυνη κοινωνική μας στάση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Αντίθετα αποδεικνύει ότι εργαζόμενοι και συνδικάτα μπορούν και να συμβιβαστούν και να συνεργαστούν και να κατανοήσουν, όπως κάλλιστα όμως μπορούν (αν χρειαστεί) και να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Μένουμε σπίτι
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.