ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 13,4.2020

 

Ανακοίνωση Νο. 13

 

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου

Μένουμε σπίτι

 

Συνάδελφοι,

Σχεδόν, ένα μήνα μετά από τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια πρόληψης, αντιμετώπισης και διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19). Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλουν την προστασία όλων των ανθρώπινων ζωών, προκειμένου να βγούμε στο σύνολό μας νικητές και αλώβητοι από αυτόν τον «ακήρυχτο πόλεμο». Στην παρούσα φάση αυτό που χαρακτηρίζει την προσπάθεια είναι η πειθαρχία, ο σεβασμός και το υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης που έχουν επιδείξει οι πολίτες, υπακούοντας πιστά στα μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία.  

Όμως, κανένας μας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας με θαυμασμό τη σκληρή (και πολλές φορές άνιση) μάχη που δίνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας από τα χαρακώματα της πρώτης γραμμής, κατά αυτού του «ακήρυχτου πολέμου». 

Γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας [παρά την απαξίωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, (τις οποίες καταγγέλλουν καθημερινά οι επαγγελματίες της υγείας - κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και την «ωραιοποίησή» της, από την Κυβέρνηση)], καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υγειονομικής πρόληψης, φροντίδας και αποκατάστασης των νοσούντων συνανθρώπων μας

Κοντά σε αυτούς, όμως, αλλά από διαφορετικό μετερίζι, συνεπικουρούν στον αγώνα και στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί όρθια και πολλοί εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους (με ελάχιστη ή και ανύπαρκτη προβολή του έργου τους), με τους Τραπεζοϋπαλλήλους, πρώτους και καλύτερους. 

Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες δίνουν σκληρή μάχη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο συναλλαγών, ο οποίος προέκυψε, τόσο από τα μέτρα αποσυμφόρησης που ελήφθησαν, όσο και από την αυξημένη προσέλευση πελατών (ηλικιωμένων και μη), οι οποίοι, είτε επειδή δεν έχουν πρόσβαση στα νέα συστήματα, είτε επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, κατακλύζουν καθημερινά τα Τραπεζικά Καταστήματα για να εξυπηρετηθούν και να πραγματοποιήσουν τις πάγιες μηνιαίες συναλλαγές τους, ώστε να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. 

Σε αυτό το περιβάλλον η έκθεση των συναδέλφων μας στον κίνδυνο υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) πολύ μεγάλη, παρά τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μετά και από τις ασφυκτικές πιέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Θερμά συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν και οι συνάδελφοι που εργάζονται από το σπίτι, χωρίς τη συνδρομή και τη στήριξη των οποίων, το Τραπεζικό Σύστημα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πίεση και θα είχε καταρρεύσει. 

Το περίεργο όμως και το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι, ότι η τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων στις Τράπεζες δεν έτυχε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), της αντίστοιχης δημόσιας προβολής από την Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, ενώ αντίθετα παρατηρείται μια επιχείρηση αποσιώπησης και απαξίωσης των συνθηκών εργασίας και του καθημερινού τους αγώνα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογός μας, ανταποκρινόμενος στον θεσμικό του ρόλο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να κοινοποιήσει δημόσια την «ενόχλησή» του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά οι εργαζόμενοι του Κλάδου μας, ενώ παράλληλα να καλέσει και τη Διοίκηση της Τράπεζας να επιβραβεύσει την προσπάθεια των συναδέλφων μας, αξιοποιώντας και εξαντλώντας υπέρ τους την όποια θεσμική ή οικονομική δυνατότητα έχει στην ευχέρειά της. 

Επιπλέον, με την στάση του, ο ΕΝ.Α.Σ., επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, αλλά και να πιέσει, τόσο τους θεσμικούς φορείς, όσο και τα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλουν τις συνθήκες εργασίας μας και να αναδείξουν την υπεύθυνη στάση, την αυταπάρνηση, καθώς και τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας των Τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να στηρίξουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της Ελληνικής οικογένειας. 

Είναι πρόσφατο εξάλλου το παράδειγμα της περιόδου των Capital cotrols, όταν και πάλι κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, οι Τραπεζοϋπάλληλοι κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν με επάρκεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τόσο την εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στο Τραπεζικό Σύστημα της χώρας μας, όσο και στη διατήρηση και διαφύλαξη της ηρεμίας, αλλά και του κατευνασμού της ανησυχίας του συναλλασσόμενου κοινού. Στόχος, επίσης, αυτής της προσπάθειας είναι να καταρρίψουμε το μύθο που θεωρεί τους Τραπεζοϋπαλλήλους προνομιούχους εργαζόμενους, καθώς και το γεγονός, ότι πολλές φορές άδικα (ή και σκόπιμα), ταυτίζονται με τις επιδιώξεις και  τις πολιτικές των Τραπεζών/Τραπεζιτών, με συνέπεια να θεωρούνται και οι ίδιοι συνυπεύθυνοι για τις επιλογές και τις αποφάσεις των Διοικήσεών τους

Οι συνάδελφοι του Χρηματοπιστωτικού Τομέα της πατρίδας μας, δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά. Είναι σκληρά εργαζόμενοι και μάλιστα κάτω από συνεχόμενη πίεση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να πετύχουν δύσκολους και κάθε τόσο νέους στόχους, τους οποίους θέτουν οι Τραπεζίτες, την ίδια στιγμή που ο Κλάδος συρρικνώνεται, ενώ οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν το ποσοστό συμμετοχής τους στις τραπεζικές εργασίες, με αποτέλεσμα ο φόβος για την προστασίας της απασχόλησης διαρκώς να μεγαλώνει. 

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, μπορεί ενδεχομένως να μην έχει πληγεί άμεσα το προσωπικό τους εισόδημα, όμως υπάρχουν καταγεγραμμένες πλήθος περιπτώσεων που έχει πληγεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων ή και της απώλειας της εργασίας του/ή της συζύγου, κ.λπ. 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να εξεταστεί και να εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων ανακούφισης (όπως, π.χ. μια μικρή αναστολή στην καταβολή των δόσεων των στεγαστικών ή άλλων δανειακών τους υποχρεώσεων ή ένα bonus κ.ο.κ.), ενέργειες που ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και στοιχεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προσφοράς των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρούμε ότι ο Κλάδος θα πρέπει να αισθανθεί δικαίωση και ικανοποίηση για τον αγώνα που διεξάγει καθημερινά. Η Διοίκηση του Συλλόγου μας είναι έτοιμη να συνδράμει ανά πάσα στιγμή με τις προτάσεις της για την υλοποίηση τέτοιων μέτρων ανακούφισης και επιβράβευσης, όποτε της ζητηθεί. 

 

Τέλος, οφείλουμε, για μια ακόμη φορά, να εκφράσουμε δημόσια τα συγχαρητήριά μας προς όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, είτε στα Καταστήματα, είτε από τα σπίτια τους, προσφέροντας με αυτοθυσία τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, στην Ελληνική οικογένεια και στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδα μας.    

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Μένουμε σπίτι
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.