ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 22.5.2020

 

Ανακοίνωση Νο. 14

Α. Εργασιακά

 

Συνάδελφοι, 

Ήδη από τις 4 Μαΐου η χώρα μας προσπαθεί σταδιακά να επιστρέψει στην «κανονικότητα», μετά από σχεδόν 2 μήνες αναστολής των περισσότερων οικονομικών, κοινωνικών και λοιπών δραστηριοτήτων. 

Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του Covid - 19, επηρέασε καίρια όλες σχεδόν τις μορφές της ζωής των πολιτών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τη χώρα μας, όπου όλοι είχαμε αρχίσει δειλά να ελπίζουμε σε ανάκαμψη μετά από την 10ετία της μνημονιακής κρίσης  και της ύφεσης, το πλήγμα για την οικονομία ήταν σφοδρό, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η πλήρης διάσταση του προβλήματος θα γίνει ακόμη πιο εμφανής στο επόμενο διάστημα. Το μόνο θετικό στον  απολογισμό, ήταν ο δραστικός περιορισμός θυμάτων και κρουσμάτων λόγω της έγκαιρης εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και της αξιοθαύμαστης συμμόρφωσης των συμπολιτών μας στις υποδείξεις των ειδικών. 

Οι Τραπεζοϋπάλληλοι ήταν από τις ομάδες εργαζομένων που παρέμειναν στη θέση τους, στην πρώτη γραμμή, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου με άλλους όρους, με νέες συνθήκες, νέα δεδομένα, αλλά πάντα παρόντες, συνειδητά, επαγγελματικά υπεύθυνοι και κοινωνικά ευαίσθητοι. Ήταν οι δικοί μας ήρωες της πρώτης γραμμής, οι εργαζόμενοι του δικτύου, κυρίως, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, που είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεργασίας, κράτησαν ζωντανό και λειτουργικό το Τραπεζικό σύστημα και την οικονομική διαχειριστική καθημερινότητα επιχειρήσεων, ατόμων και νοικοκυριών, την εθνική οικονομία εν πολλοίς. 

Οι Διοικήσεις των Τραπεζών έδειξαν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τη σημασία αυτής της προσφοράς. Η Διοίκηση της Alpha Bank μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου κου Ψάλτη, εκφράστηκε παραπλήσια με τις δικές μας θέσεις όπως αναλυτικά και έγκαιρα παρουσιάσαμε εν μέσω lock-down με 3 Ανακοινώσεις μας (Νο 10/15.03.2020, Νο 11/27.03.2020, Νο 12/03.04.2020), όσον αφορά στην αναγνώριση της στάσης και της προσφοράς των συναδέλφων. Τόσο η δημόσια και ευθεία ηθική αναγνώριση και επιβράβευση των συναδέλφων όσο και η αναγγελθείσα έμπρακτη υλική τους ανταμοιβή, μας βρίσκει σύμφωνους ως  εκπροσώπους των εργαζομένων. Επαναφέρουμε ως αναγκαία προϋπόθεση την διαφάνεια, την καθολικότητα και την τήρηση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι την αυθαίρετη χορήγησή τους ανάλογα με τις διαθέσεις κάποιων μηχανισμών. 

Από τη θέση μας αυτή οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε και πάλι ρητά και κατηγορηματικά ότι οι έκτακτες συνθήκες που επέβαλαν μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές, είναι και πρέπει να θεωρούνται πρόσκαιρες και προσωρινές. Η επιστροφή στην ομαλότητα, πέραν των άλλων, σημαίνει επιστροφή στην τήρηση των ωραρίων, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, εφαρμογή Κλαδικών Συμβάσεων και Συμφωνιών και φυσικά απόλυτη προστασία και διασφάλιση της υγείας τόσο των συναδέλφων όσο και του συναλλασσομένου κοινού. 

- Είμαστε κάθετοι όσον αφορά στην τήρηση και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

- Προτεραιότητα στην υγιεινή και ασφάλεια όλων των χώρων εργασίας.

- Έκδοση και τήρηση οδηγιών για την χρήση των κλιματιστικών ενόψει του καλοκαιριού σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και τις υγειονομικές αρχές.

- Θέσπιση όρων και ορίων για την εξ αποστάσεως εργασία.

 

Συνάδελφοι,    

Ο Σύλλογός μας αποδεικνύει και πάλι ότι είναι η έκφραση και η φωνή του κάθε εργαζόμενου στην Alpha Bank.  Θα είμαστε, όπως πάντα, δίπλα στο συνάδελφο και τις ανάγκες του, μαζί  του στην καθημερινότητα και την πίεση, ένα βήμα μπροστά  στην πορεία για ομαλοποίηση και επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Β. Ασφαλιστικό

Συνάδελφοι,

Το ασφαλιστικό, κυρίως για τους συναδέλφους της τ. Εμπορικής Τράπεζας ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί συνεχώς από το 2005 και μετά.

Είναι γνωστοί οι αγώνες του Σωματείου και των εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση του ΤΕΑΠΕΤΕ από τον νόμο 3371/2005 (νόμος Αλογοσκούφη), οι απεργίες, οι δικαστικοί αγώνες, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που οδήγησαν, επί της ουσίας και σε μεγάλο μέρος, στην κατάργηση των προσυνταξιοδοτικών και ευνοϊκών ρυθμίσεων που προέβλεπε το Καταστατικό του Ταμείου μας, ως ανταπόδοση στις υπερδιπλάσιες εισφορές (7,25% αντί για 3%) που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι αυτοί για Επικούρηση.

Είναι επίσης γνωστή η επιπλέον αυθαίρετη και κατάφορα άδικη μεταβολή που επέβαλε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, την 12/5/2016 όπως και οι συνεχείς, έντονες και με κάθε τρόπο  αντιδράσεις μας, με επιστολές, παρεμβάσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει (Ανακοίνωση Νο 8, 5/2/2020) ο Σύλλογός μας συναντήθηκε με την νέα ηγεσία του Υπουργείου, εκθέτοντας και δια ζώσης τα απολύτως λογικά και νομικά βάσιμα επιχειρήματά μας για άρση των διαχωρισμών, των αποκλεισμών και των αδικιών που υφίσταντο οι ασφαλισμένοι. 

Εμφανές απότοκο των προσπαθειών μας ήταν η σημαντική βελτίωση που προβλέπει το άρθρο 2 του νόμου 4670/28.2.2020, το οποίο μεταθέτει την ημερομηνία ωρίμανσης που έθετε ο νόμος 4387 κατά σχεδόν 4 χρόνια (ήτοι αντί για 12/5/2016 στις 28/2/2020) καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ. Εδώ να τονίσουμε ότι δική μας θέση παραμένει η πλήρης και χωρίς καμία καταληκτική ημερομηνία εφαρμογή των όρων του Καταστατικού για όλους τους δικαιούχους.

 

Συνοψίζοντας και προς άρση παρανοήσεων, τονίζουμε ότι με βάση και τις νέες ρυθμίσεις, προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνουν όσοι συνάδελφοι στις 28/2/2020 πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις : 

  1. Ασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993
  2. Προσληφθέντες στην Εμπορική Τράπεζα μέχρι 1/1/2005
  3. α)  Άνδρες με:
    • 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας
    • 25 χρόνια υπηρεσίας και 55 ετών
    • 20 χρόνια υπηρεσίας και 60 ετών

β) Γυναίκες με:

    • 25 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας
    • 20 χρόνια υπηρεσίας και 45 ετών
    • 20 χρόνια υπηρεσίας έγγαμες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς όριο ηλικίας
    • 18 χρόνια υπηρεσίας με ανήλικο τέκνο και  42 ετών. 

Συνάδελφοι,

Ο ΕΝ.Α.Σ. αποδεικνύει και πάλι ότι τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι στην πρώτη προτεραιότητα των διεκδικήσεών του.

Μεθοδικά, υπεύθυνα, ενωτικά δίνει τον αγώνα για τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων. 

 

Προτεραιότητά μας ο εργαζόμενος.

Ευθύνη μας η διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Μαζί συνεχίζουμε.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Μένουμε σπίτι
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.