ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 12.4.2021

 

Ανακοίνωση Νο. 34

 

            Συνάδελφοι,

Ερωτηματικά και σύγχυση έχει δημιουργήσει στο Προσωπικό της Τράπεζας, πρόσφατη οδηγία από Μονάδες Διοίκησης  που υποδεικνύει / επιβάλλει την υποχρεωτική λήψη τουλάχιστον 8 ημερών κανονικής άδειας από τον εργαζόμενο  μέχρι 31 Μαΐου 2021.

Εμείς ως Σύλλογος δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει το δικαίωμα της Τράπεζας να ζητά και να λαμβάνει γνώση του προγραμματισμού των αδειών του Προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων. Μια διαδικασία η οποία εφόσον τηρηθεί σωστά, διευκολύνει και την Τράπεζα επιχειρηματικά και τους εργαζόμενους ατομικά για καλύτερη ικανοποίηση των ατομικών και οικογενειακών τους αναγκών χωρίς επικαλύψεις και τριβές μεταξύ τους. Εξάλλου και ο νομοθέτης αναγνωρίζει την βαρύτητα και την ιδιαίτερη σημασία της σωστής, δομημένης και της βασιζόμενης σε όρους και κανόνες  χορήγησης της κανονικής άδειας των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό  σαφής υποχρεωτικότητα,  μεταξύ άλλων, υπάρχει μόνο για την εξάντληση του συνόλου της κανονικής άδειας εντός του ημερολογιακού έτους και της χορήγησης άδειας τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών συνεχόμενων στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Με δεδομένη την γενική αναγνώριση ως σημαντικής της σημασίας της άδειας για την ποιότητα ζωής και την ελευθερία στη διάθεση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του εργαζόμενου, θεωρούμε υπερβολική την εν λόγω οδηγία ιδιαίτερα τώρα που οι απαγορεύσεις μετακίνησης λόγω πανδημίας περιορίζουν (αν δεν αποκλείουν εντελώς) την ελεύθερη και ανεμπόδιστη αξιοποίηση 8 ημερών αδείας.

Καλούμε την Διοίκηση να επανεξετάσει την συγκεκριμένη ρύθμιση και να επιμείνει μεν στον προγραμματισμό αδειών του Προσωπικού με ορίζοντα εξάντλησης το τέλος του έτους, να αποφύγει όμως την υποχρεωτική χορήγηση του 30% της συνολικής άδειας μέχρι 31/5/2021.

 

Συνάδελφοι,

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα αλλά και πρόσφατα με Ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις μας για την ανάγκη αλλαγής του απαρχαιωμένου Συστήματος Αξιολόγησης Προσωπικού και την αντικατάσταση του από ένα νέο, αξιόπιστο, δίκαιο, αντικειμενικό, αξιοκρατικό και καθολικό σύστημα.

Πέραν των άλλων έχουμε τονίσει ότι το οποιοδήποτε σύστημα θα κληθούν να εφαρμόσουν συνάδελφοι, οι οποίοι θα πρέπει να το στηρίξουν και να το υποστηρίξουν με την αδιάβλητη εφαρμογή του. Ο ανθρώπινος παράγοντας  παίζει πάντα ρόλο, αλλά η όλη αξία και η ουσία της αξιολόγησης έγκειται στην αντικειμενικότητα, την αποστασιοποίηση και την αμεροληψία των αξιολογητών. Δεν συζητάμε καθόλου βέβαια για ενδεχόμενα καθοδηγούμενης ή επιβαλλόμενης υπό ή υπέρ αξιολόγησης  από παράκεντρα εξουσίας.

Οι κρινόμενοι συνάδελφοι πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αξιολόγησης έχοντας εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του Συστήματος.

Ειδικά φέτος, μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, με την τηλεργασία, τις άδειες ειδικού σκοπού και όλους τους περιορισμούς, τις ρυθμίσεις  και τις αλλαγές λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης αλλά και προστασίας από την πανδημία, η αξιολόγηση του 2020 χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ευαισθησίας. Άλλο ένα στοίχημα για το νέο Σύστημα.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνουμε το γεγονός της αξιολόγησης όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας με την ευχή να μειωθούν (αν όχι να εξαφανιστούν) τα φαινόμενα μετακύλισης των ευθυνών για ελλιπή απόδοση και αποτελέσματα προς τα κάτω και ταυτόχρονα την προστασία των επικεφαλής στην ασφάλεια και το απυρόβλητο της θέσης τους.

 

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας είναι πάντα εδώ δίπλα στον εργαζόμενο και τις  ανάγκες του. Σε μια διαρκή προσπάθεια διασφάλισης δικαιωμάτων, διεύρυνσης κατακτήσεων, προστασίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Μένουμε σπίτι
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.