ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 21.5.2021

 

Ανακοίνωση Νο. 36

 

            Συνάδελφοι,

Η δεκαετής οικονομική κρίση έχει αφήσει ένα σκληρό αποτύπωμα στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας. Φυσικά, η κατάσταση έγινε δυσκολότερη, αφού την οικονομική κρίση διαδέχτηκε μια υγειονομική κρίση  πρωτόγνωρων διαστάσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις θα τις δούμε στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Ήδη, λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην εργασιακή ζωή μας εισήλθε με τρόπο καταιγιστικό η μέθοδος της εξ’ αποστάσεως εργασίας, η οποία προϋπήρχε φυσικά, αλλά εφαρμόζονταν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Η απότομη διεύρυνσή της καθιστά αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία, ώστε να τεθούν όρια και κανόνες στον τρόπο λειτουργίας αυτής της μεθόδου εργασίας.   

Το υπό διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση εμπεριέχει τέτοια στοιχεία οριοθέτησης της εξ΄ αποστάσεως εργασίας και άλλα στοιχεία, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τα οποία ο κλάδος μας θα διατυπώσει τις θέσεις του στη διαβούλευση. Επίσης, μέσα στο εργασιακό νομοσχέδιο ορθά συμπεριλαμβάνονται οι κυρώσεις Συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας και για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, καθώς και την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε, 2019/1158 και της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20/06/2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και  ιδιωτικής ζωής.

Εκτός των ανωτέρω, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες αποτελούν ωρολογιακή βόμβα.

Την περίοδο της 10ετούς κρίσης υπήρξε σαφής υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων  και το τίμημα για τον κόσμο της εργασίας ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Υπήρξε οικονομική υποβάθμιση με μειώσεις μισθών, περιορισμό των ΣΣΕ, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τον Covid και δέσμια των ιδεοληψιών της έρχεται να βάλει ταφόπλακα σε πάγιες κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Αναλυτικότερα, η Κυβέρνηση επιχειρεί την νομοθέτηση της:

α) Ουσιαστικής κατάργησης του 8ώρου και της θέσπισης 10ώρου. Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη με Ατομική Σύμβαση-παρακάμπτοντας τα Συλλογικά Όργανα- να αναγκάζει τον εργαζόμενο σε εργασία 10 ωρών, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Είναι αδιανόητο και ιδιαίτερα συντηρητικό να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι ο εργαζόμενος χωρίς την δύναμη της συλλογικής έκφρασης μπορεί να διαπραγματευτεί ισότιμα με τον εργοδότη. Η ανεξέλεγκτη επέκταση της εργασίας τις Κυριακές κ’  τις αργίες, η θέσπιση φθηνών και αυξημένου αριθμού υπερωριών, η ατομική διευθέτηση εργασίας αποβαίνει σε βάρος της οικογενειακής ζωής του εργαζόμενου και υποβαθμίζει τις αποδοχές σε περίοδο οικονομικής κρίσης.   

Αυτό που θα γίνεται είναι πως η Δ/νση Προσωπικού της κάθε επιχείρησης με Ατομική Σύμβαση θα ορίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι τις 10 ώρες. Ενώ για τις Τράπεζες ειδικότερα το ωράριο λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών έχει ρυθμιστεί από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας 2013-2015, που διασφαλίζει την καλή λειτουργία της Επιχείρησης και προστατεύει τον εργαζόμενο.

β) Της μετατροπής του ΣΕΠΕ σε «Ανεξάρτητη Αρχή»  η οποία αποδυναμώνει τον ήδη υποβαθμισμένο θεσμό. Αποποιείται η Κυβέρνηση την δική της ευθύνη ελέγχου της αγοράς εργασίας, μετατρέποντας τον ΣΕΠΕ, σε άνευρο «Συνήγορο του Πολίτη». Η ασυδοσία των εργοδοτών θα γίνει κανόνας, χωρίς την στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.      

γ) Του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία με την θέσπιση σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας κατ΄ ελάχιστο ποσοστό λειτουργίας 33% σε περίοδο απεργίας όπου ουσιαστικά καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα  της απεργίας. Του περιορισμού στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και στα εμπόδια που μπαίνουν στη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων. Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αντί να ενισχυθεί ο λόγος και ο ρόλος των συλλογικών οργανώσεων επιχειρείται ο περιορισμός των παρεμβάσεων τους και ο αποκλεισμός τους από τις διαπραγματεύσεις, η ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας και αίρεται η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από τις απολύσεις, με απώτερο σκοπό να μπει τροχοπέδη στη συμμετοχή των εργαζομένων στη συνδικαλιστική δραστηριότητα. 

δ) Απελευθέρωσης των απολύσεων με τον περιορισμό της δικαστικής προστασίας για παράνομη απόλυση. Δηλαδή το δικαίωμα επαναπρόσληψης ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που φέρνει ως παραδείγματα η Κυβέρνηση: του νέου πατέρα (για 6 μήνες μετά την απόκτηση του μωρού), σε περίπτωση άρνησης της 10ωρης εργασίας ή τηλεργασίας πέραν του συμφωνηθέντος ωραρίου. Σε όλες τις υπόλοιπες, δηλαδή, το δικαίωμα επαναπρόσληψης καταργείται. Για πρώτη φορά ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να αναιρέσει δικαστικές αποφάσεις.

Αυτή η σχετική νομοθετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νομοθετημάτων της Κυβέρνησης, όπως, η κατάργηση του νόμου για την αιτιολογημένη απόλυση, η αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η δραστική μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις των υπερωριών από τους εργοδότες.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση σε περίπτωση καταχρηστικής και παράνομης απόλυσης θεσπίζει την εναλλακτική λύση της αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Εμείς θα είμαστε προσανατολισμένοι:

·         Στην ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ

·         Στην προστασία του δικαιώματος της απεργίας

·         Στην προστασία των υπερωριών και της δίκαιης αμοιβής τους

·         Στην προστασία των θέσεων εργασίας

Και θα είμαστε σθεναρά αντίθετοι  σε κάθε επιχειρούμενη δραστηριότητα:

·         Κατάργησης του 8ωρου

·         Κατάργησης των υπερωριών και των αργιών

·         Απελευθέρωσης των απολύσεων

·         Κατάργησης των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.