ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 3.9.2021

 

Ανακοίνωση Νο. 41

Συνάδελφοι,

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την άμεση απάντηση του «μεγάλου» Συλλόγου στην προχθεσινή ανακοίνωσή μας. Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτά τα άμεσα ανακλαστικά διεγέρθηκαν από το «κράξιμο» των συναδέλφων που εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την απαράδεκτη κίνηση της υπογραφής νέας ΕΣΣΕ που τροποποίησε (για άλλη μια φορά) τον Οργανισμό Προσωπικού εν αγνοία και εις βάρος των εργαζομένων, καταργώντας το βαθμολόγιο.

Διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά, ότι ο «μεγάλος» Σύλλογος:

Δεν ασχολείται, δεν ενημερώνει, απλά αποφασίζει, διατάσσει και υπογράφει ό,τι του φέρουν στο τραπέζι. Για το καλό των συναδέλφων φυσικά.

Δεν ασχολείται, δεν αγωνιά, δεν ζητά εγγυήσεις και προστασία για την υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη των εν ενεργεία ούτε για τις συνέπειες της αλλαγής στους συνταξιούχους. Λευκή επιταγή και ό,τι κάτσει . Για το καλό των συνάδελφων φυσικά.

Δεν ασχολείται, δεν συμμετέχει, δεν αντιδρά όταν περνάνε από τη Βουλή αντιεργατικά Νομοσχέδια, απλά ο Πρόεδρός του αποχωρεί από την αποφασιστική συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ χωρίς κουβέντα. Για το καλό των συναδέλφων φυσικά.

Αντί αυτών καίγονται και απαντούν αμέσως στις θέσεις του «μικρού» Συλλόγου για το δικό τους καλό φυσικά.

Προβληματιστήκαμε ειλικρινά για το ύφος που θα έπρεπε να έχει η ανταπάντησή μας: ειρωνικό, χλευαστικό ή καταγγελτικό; Για να τιμήσουμε τη ιστορία και την παρουσία μας στην Τράπεζα με όση ψυχραιμία μας επιτρέπουν τα όσα εξωφρενικά διαβάσαμε, θα τοποθετηθούμε βήμα-βήμα, μην αφήνοντας ασάφειες, εκκρεμότητες, σκιές και κενά για τίποτα, με αλήθειες και γεγονότα για να αποκαλύψουμε για άλλη μια φορά ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»:

       Ξεκινάμε από τα απλά:

·      ΕΝ.Α.Σ., Ανακ. Νο 40: «Ειδικά στον Τραπεζικό χώρο, είμαστε από τους πρώτους που είχαμε ήδη από το μακρινό 1996 προτείνει αναπροσαρμογή του βαθμολογίου της τότε Εμπορικής Τράπεζας, άρα δεν είναι «έγκλημα καθοσιώσεως» η αναφορά σε αυτό 25 χρόνια μετά. Γιατί είχαμε από τότε διακρίνει την ανάγκη για πιο ευέλικτο σχήμα».

Καμία απολύτως αναφορά σε κατάργηση, καμία αναφορά σε απεμπόληση του βαθμολογίου, μιας κατάκτησης κοινής για όλες τις Τράπεζες.  Αφήστε που η τότε Εμπορική είχε και δεδομένο Οργανόγραμμα και πολιτική υψηλών αμοιβών συνδεδεμένο με το βαθμολόγιο. Μάλλον μπερδεύουν το «όνειρό μας» που έκαναν πράξη με τους χειρότερους εφιάλτες μας.

·      Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank (στο εξής «ο μεγάλος» Σύλλογος), Ανακ. Νο 51: «Στη συνέχεια ομολογούν στην ίδια ανακοίνωση, ότι είχαν κρυφές συναντήσεις με κάποια στελέχη της Τράπεζας (γιατί αν ήταν θεσμικές θα είχαν τουλάχιστον δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους στο θέμα αυτό, ή την έντονη διαφωνία τους)».

Αχ, συγγνώμη Συνάδελφοι του «μεγάλου» Συλλόγου, ξεχάσαμε ότι εσείς κάνετε μόνο φανερές συναντήσεις με στελέχη της Τράπεζας, δημοσιοποιείτε τις θέσεις σας, ενημερώνετε τους συναδέλφους και μάλιστα διαφωνείτε κιόλας με τα στελέχη.

Δυστυχώς για σας, η συνάντηση (για μια πρόκειται) στην οποία αναφερθήκαμε δεν μπορούσε να είναι πιο θεσμική: παρούσες οι Διευθύντριες κυρίες Μελίσσα, Κονιδάρη και Παλιούρα. Χώρος της συνάντησης: τα γραφεία της ΔΑΔ. Τόσο κρυφά, τόσο εξωθεσμικά. Αντικείμενο: ενημέρωση επί των προθέσεων της Τράπεζας. Εικόνα: περιθώρια για συνδικαλιστικές παρεμβάσεις. Θέση μας: αλλαγή με πιθανή μείωση των βαθμίδων, διασφάλιση οικονομικών συνεπειών των νέων βαθμίδων, συνδυασμός με νέα Οργανογραμματική διάταξη.   

Άμεσα κλήθηκε σε σύσκεψη το 15μελές Δ.Σ. του ΕΝ.Α.Σ. με τηλεδιάσκεψη, όπου ενημερώθηκαν όλοι για τις εξελίξεις. Τόσο κρυφά. Ακολούθησε άλλη μια τηλεφωνική ενημέρωση του Προέδρου για το ζήτημα και εν αναμονή των «σκληρών διαβουλεύσεων» του «μεγάλου» Συλλόγου φτάσαμε, ως διά μαγείας στην υπογραφή του νέου Οργανισμού. Για ένα Οργανόγραμμα που θα καταρτίσει η Τράπεζα, που θα καθορίσει εξωτερικός Σύμβουλος, με βαθμίδες που θα συνοδεύονται από αμοιβές. Τόσο απλό, τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο, τι δεν καταλαβαίνετε;

·      «Μεγάλος» Σύλλογος επί λέξει : «κατηγορούν τους συναδέλφους που προάγονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα Τράπεζας, γιατί όπως ομολογούν θέλουν να εκπροσωπούν μόνο τους πληβείους. Δηλαδή συμφωνούν με τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας αλλά διαφωνούν, όπως η ΟΛΜΕ, με την αξιολόγηση».

                Εδώ οι ποιητές ξεπέρασαν τον εαυτό τους! Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η αναφορά σε «πληβείους» και προύχοντες. Τόσα χρόνια όλοι, εντός και εκτός Τράπεζας, γνωρίζουν  τον σφιχτό εναγκαλισμό παράκεντρων εξουσίας-εργοδοτικού (συγγνώμη «μεγάλου») Συλλόγου. Έτσι έχτιζαν την εξουσία τους, έτσι πορεύτηκαν, έτσι ξέρουν.

 Όταν εμείς μιλάγαμε εδώ και χρόνια  για νέο Σύστημα Αξιολόγησης αντικειμενικό, δίκαιο και αμερόληπτο, κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Είπαμε συνάδελφοι έχετε χιούμορ αλλά και λιγάκι σοβαρότητα δεν βλάπτει. Όσο για τους «πληβείους» που θέλουμε να εκπροσωπούμε αν η αξιοπρέπεια και η έντιμη στάση τους καθορίζει, ναι θέλουμε να τους εκπροσωπούμε. Να ξέρετε πάντως ότι πολλοί από τους «εν αναμονή» προύχοντες που σας στηρίζουν, είναι οι πρώτοι που θα σας απαρνηθούν όταν διαπιστώσουν ότι έχετε πλέον ξεμείνει και από τα ταξίματα και από υποσχέσεις και από απειλές.

Τέλος στα παραθυράκια των κατ’ εξαίρεση και κατ’ εκλογήν προαγωγών των ημετέρων. Μόνοι σας διαχωρίζετε τους εργαζόμενους σε προύχοντες και πληβείους. Εμείς είμαστε Σύλλογος όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank και δεν ανεχόμαστε διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς.  Ίση μεταχείριση για όλους, ίσες ευκαιρίες, δίκαιη αξιολόγηση, σαφείς όροι, προϋποθέσεις και προοπτικές εξέλιξης. 

·      «Μεγάλος» Σύλλογος: «Είναι θετικοί στο εμβόλιο αλλά εξίσου θετικοί είναι και με αρνητές του εμβολίου μπας και τσιμπήσουν κάποιο μέλος!!».

Λοιπόν εδώ δεν παίζουμε μιλάμε για σαφή παραλογισμό και διαστρέβλωση: Τονίζουμε και πάλι, θεωρούμε ως την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας από τον Covid-19 τον εμβολιασμό. Για τους ανεμβολίαστους λέμε ότι η δημοκρατία στην οποία ζούμε (γιατί κάποιοι φαίνεται έχουν μπερδευτεί με φασιστικά πρότυπα) επιτρέπει την διαφορετική άποψη, την διαφωνία ακόμη και την δημόσια προβολή τους. Αλλιώς θα υπήρχε φίμωση και καταστολή. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στην πειθώ με επιχειρήματα, ναι στην ανοχή αλλά ναι και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ευθύνη της Τράπεζας, στην οποία έχει ανταποκριθεί θετικά μέχρι τώρα, η προστασία εργαζομένων και πελατείας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις ρυθμίσεις των αρμόδιων αρχών. 

Αφού μάλιστα ο «μεγάλος» Σύλλογος στηρίζει απόλυτες αντιεμβολιαστικές μεθοδεύσεις, ας ζητήσει από τα μέλη του πιστοποιητικά εμβολιασμού και όσοι δεν τα στείλουν είναι στο χέρι του να τους διαγράψει «δημοκρατικά» αμέσως. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.   

·      «Μεγάλος» Σύλλογος: «Με την ανακοίνωσή μας αυτή δυστυχώς φύγαμε από τις σταθερές θέσεις μας να απαντάμε σε παλαβομάρες. Ήταν απαραίτητο όμως αλλά δεν θα το επαναλάβουμε.»

Αυτή ήταν καταληκτική φράση μιας καταγραφής εν ολίγοις του πόσο εμείς αδικήσαμε τους συναδέλφους της πρώην Εμπορικής αλλά ευτυχώς  ήρθε ο «μεγάλος» Σύλλογος και μας έσωσε! Μα καλά πόσο κοντή μνήμη θεωρούν ότι έχουμε;

Όταν το μισθολόγιο της Εμπορικής ήταν δυο φορές πάνω από της Alpha και ήρθαν αυτοί οι ξεδιάντροποι δήθεν συνδικαλιστές και με μια υπογραφή τους (πάλι) επέβαλαν οριζόντιες περικοπές από 25% έως 60% στους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής.

Όταν αγνόησαν τις προτάσεις μας για συνεννόηση, ώστε να συγκλίνουν οι αμοιβές με μικρή μείωση στην Εμπορική και αντίστοιχη αύξηση στην Alpha (με την σύμφωνη γνώμη και στήριξη της ΟΤΟΕ) και δεν εμφανίστηκαν σε τρία ραντεβού στην Ομοσπονδία.

       Όταν εκκρεμούν ακόμη δεκάδες δικαστικές αγωγές συναδέλφων για τις βλαπτικές αυτές μεταβολές που ανέτρεψαν τη ζωή τους και τους θεωρούν και υπερβολικούς!

Όταν δεν αναφέρουν τεχνηέντως, ότι η προσπάθεια για ένταξη στον Οργανισμό των νεοπροσληφθέντων στην Εμπορική απαιτούσε αλλαγές σε αυτόν που καταψηφίστηκαν όμως από μια έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος, σύμφωνα με το Καταστατικό μας. Ναι συνάδελφοι, στην Εμπορική οι εργαζόμενοι απέρριψαν μια επιλογή του Συλλόγου καταψηφίζοντας την πρόταση του Δ.Σ., εκφράζοντας την γνώμη τους δημοκρατικά και ελεύθερα, γιατί εμείς δεν υποκαθιστούμε τους συναδέλφους και δεν βάζουμε υπογραφή σε λευκές επιταγές. (Σημείωση: ο Οργανισμός της Εμπορικής είναι σε ισχύ σε πολλά άρθρα του για τους πρώην εργαζόμενούς της).

Έτσι οι αλλαγές στον Οργανισμό δεν πέρασαν και διαιωνίστηκε η εκκρεμότητα μέχρι που ήρθε η συγχώνευση με την  Alpha Bank και ο «μεγάλος» Σύλλογος τους τσουβάλιασε όλους μέσα στο νέο Οργανισμό που κατάρτισε μην παραλείποντας σε ειδική παράγραφο να τονίσει την ανάγκη περικοπής όλων των υπέρτερων οικονομικών απολαβών της Εμπορικής. Συγκάτοικοι όλοι στη μιζέρια του χαμηλότερου μισθολογίου της ΟΤΟΕ.

         Όσο για το ποιοι ευνούχιζαν και ευνουχίζουν τους συναδέλφους ας κοιτάξουν γύρω τους και ας δουν την ποιότητα των αποχωρούντων με εθελούσια συναδέλφων της πρώην Εμπορικής. Μια χαρά βαρβάτοι είναι στον ανταγωνισμό όπου τους εξώθησαν οι αισχρές πρακτικές σας (αποτοποθετήσεις, στασιμότητα, μετακινήσεις).

Και ερωτική νότα του «μεγάλου» Συλλόγου σε ανακοίνωση ! Μιλάει για το γαλλικό φιλί που δήθεν εισπράξαμε! Μάλλον τα αποτυπώματα από το κραγιόν είναι εμφανή ακόμη στα μέλη του Δ.Σ. του που προέρχονται από την Εμπορική, όπως και ο Γεν. Γραμματέας της ΟΤΟΕ, που τότε ήταν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.             

Για  συνέχεια κρατάνε και τους πιο «καυστικούς» χαρακτηρισμούς: «επαναστάτες στο προσκήνιο, δουλάκια στο παρασκήνιο» μας χαρακτηρίζουν. Εμείς δεν αποκαλούμε επανάσταση την διεκδίκηση, την προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων, την ρήξη, την διαφωνία. Είναι ο ρόλος μας, είναι ο λόγος που μας ψήφισαν τα μέλη μας, είναι η συνδικαλιστική μας συνείδηση και υποχρέωση. Φανταστείτε πόσο τους τρομάζουν αυτές οι έννοιες που τις αποκηρύσσουν εκ προοιμίου. Και βέβαια είναι γνωστό ποιοι είναι τα γιουσουφάκια των εκάστοτε Διοικήσεων, ποιοι έχουν «μπλέξει» επικίνδυνα τα όρια μεταξύ συνεργασίας, αποδοχής και σφικτού εναγκαλισμού με την εξουσία. Είναι μάλλον επιβεβαίωση του «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και ευτυχώς οι εργαζόμενοι έχουν στη συνείδησή τους απονείμει τους ρόλους.

Συνάδελφοι,

Πόση ψυχραιμία, πόσο λογική μπορεί να βάλει κανείς απαντώντας στο τελευταίο τμήμα της μνημειώδους ανακοίνωσης του «μεγάλου» Συλλόγου.

Ποια συνδικαλιστική διαφωνία, ποια αντιπαράθεση, ποια ιδεολογική διαφορά δικαιολογεί έστω και κατ΄ ελάχιστο τέτοια αθλιότητα, τέτοια μικροψυχία, τέτοια εμετική εκμετάλλευση των πάντων.

Μιλάμε για την με πηχυαίους τίτλους δημοσιοποίησης απόλυσης μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας («μικρός» Σύλλογος για τους πυγμαίους της ηθικής, τους νάνους της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς).

Ναι συνάδελφοι απολύθηκε ο Α. Τ., μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου μας μετά από σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Ναι απολύθηκε κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για σοβαρό κίνδυνο της ζωής του αν παρέμενε στην εργασία. Διότι αν και μέλος του Προεδρείου είχε αλλάξει 6 καταστήματα σε 3,5 χρόνια με ανάλογο ψυχολογικό κόστος.  Ναι, λέμε και δημόσια συγχαρητήρια στη Διοίκηση, που αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα συμφώνησε στη λύση της απόλυσης για να μην οδηγηθεί ο συνάδελφος στην ισχνή αναπηρική σύνταξη αλλά στην αξιοπρέπεια του προσυνταξιοδοτικού που δικαιούτο.

Πέραν της οργής και της αγανάκτησης που μας διακατέχει, τίθενται και ζητήματα τόσο προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και της μείωσης προσωπικότητας με την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

·      «Μεγάλος» Σύλλογος: «Ίσως απέναντι σε μία καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστικού στελέχους υπερτερούν άλλα προσωπικά τους κριτήρια και διαβουλεύσεις. Κατά τα άλλα στα δύσκολα συνάδελφοι θα προστατέψουν εσάς!».

Τόσο  καραγκιοζιλίκι πράγματι μας ξεπερνάει. Προσωπικά κριτήρια πίσω από μια πράξη αλληλεγγύης και αγνής συμπαράστασης. Ευτυχώς οι συνάδελφοι ξέρουν ποιοι θα τους προστατεύσουν στα δύσκολα. Όχι σίγουρα εκείνοι που ενώ τσεπώνουν διπλάσιες εισφορές επί 14 μήνες παρακαλώ από 6.000 μέλη (κάντε τον λογαριασμό) έβγαλαν σαν διακονιάρηδες δίσκο να μαζέψουν 10 ευρώ από κάθε μέλος τους για να ενισχύσουν την πυροπαθή συνάδελφο. Ο «μικρός» Σύλλογος ήδη από τις 18 Αυγούστου, χωρίς να το πει σε κανέναν, έκανε αυτό που θεωρεί αυτονόητο, καταθέτοντας ένα ποσό στον λογαριασμό της απευθείας. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες στην αλληλεγγύη, μπορούσαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι να δώσουν χέρι με χέρι τη βοήθειά τους.

Συνάδελφοι,

Κλείνοντας πληροφορούμε τον «μεγάλο» Σύλλογο ότι διαθέτουμε δικό μας νομικό επιτελείο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, άριστο και δοκιμασμένο και στην ΟΤΟΕ, για ότι χρειαστεί ο Σύλλογος και οποιοδήποτε μέλος του.

Ας κρατήσει ο «μεγάλος» Σύλλογος την ικανή νομική του υποστήριξη σε ετοιμότητα, μπορεί εν καιρώ να του χρειαστεί…

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Υ.Γ. Αν προκληθούμε εκ νέου, ας γνωρίζουν όλοι ότι η επόμενη απάντησή μας θα είναι πιο σκληρή και αποκαλυπτική αλλά και πάντα στο ύψος των περιστάσεων.

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.