ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 4.3.2022

 

Ανακοίνωση Νο.50

Συνάδελφοι, 

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τηλεδιάσκεψη.

Πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν στη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου με την Διοίκηση της Τράπεζας, το Δ.Σ. ασχολήθηκε και με τα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα τόσο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ΟΤΟΕ-Τραπεζών για την ΣΣΕ της τριετίας 2022-2024.

Όσον αφορά στα του πολέμου στην Ουκρανία ομόφωνα το Δ.Σ. καταδίκασε την ρωσική εισβολή, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την ειρήνευση στην περιοχή. Για το θέμα αυτό εκδόθηκε αναλυτικό ειδικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου.

Για το ζήτημα της υπογραφής της νέας ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την 2η άκαρπη συνάντηση των δυο μερών. Με εμφανή την πρόθεση των Εργοδοτών / Τραπεζιτών να μην ανταποκριθούν στα αιτήματα της ΟΤΟΕ για κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των Τραπεζοϋπαλλήλων (και παρά την επιστροφή των Τραπεζών στην κερδοφορία), τονίσθηκε η ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα των συναδέλφων εν όψει της 3ης συνάντησης για τις 9/03/2022. Με δεδομένη την πίεση χρόνου, μιας και η μετενέργεια της τρέχουσας Σύμβασης, λήγει στις 31/03/2022 και με αναγκαία την υπογραφή μιας ικανοποιητικής για τα τους εργαζόμενους Σύμβασης είναι πιθανό να χρειαστεί να πιέσουμε συνδικαλιστικά και αγωνιστικά τους Τραπεζίτες ώστε να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις και τα αιτήματα της ΟΤΟΕ. Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις σχετικές εξελίξεις.

 

Συνάδελφοι,

Στη συνάντηση του Συλλόγου με τις κυρίες Μελίσσα και Παλιούρα την 25/02/2022, θέσαμε προς συζήτηση ζητήματα της καθημερινότητας και της εργασιακής πραγματικότητας των εργαζομένων στην Alpha Bank.

  • Για το Οργανόγραμμα και τον σχεδιασμό σχετικά με τις νέες βαθμίδες εξέλιξης του Προσωπικού, η Διοίκηση απάντησε ότι δεν είναι 100% έτοιμη να μας παρουσιάσει τα πλάνα της παρά την παρέλευση 9  μηνών από την κατάργηση του βαθμολογίου. Μας ενημέρωσαν ότι στη νέα οργανωτική διάρθρωση θα διαφοροποιηθεί η υπάρχουσα δομή και θα επιδιωχθεί συνδυασμός επιβράβευσης απόδοσης, βαρύτητας έργου, εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας του εργαζομένου για την Τράπεζα. Οι ενστάσεις μας αφορούσαν βεβαίως στην πλήρη κατάργηση του βαθμολογίου σαν μέσου και κίνητρου εξέλιξης , στην καθυστέρηση εφαρμογής του διάδοχου συστήματος, στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, στη δυνατότητα εκπαίδευσης και συμμετοχής όλων στις νέες τεχνολογικές λύσεις, στην αναγνώριση της εμπειρίας ως πολύτιμο (και στην αγορά σπάνιο) άρα και μετρήσιμο και ανάλογα αμειβόμενο προσόν. 

Η δέσμευση που λάβαμε είναι ότι μετά την επαρκή ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος σε Μονάδες Διοίκησης θα κληθούμε σε νέα συνάντηση για επί της ουσίας ενημέρωση. 

Απορίας άξιον, βέβαια, παραμένει το γεγονός της «ηχηρής σιωπής» αυτών που έσπευσαν να βάλουν την υπογραφή τους στη λευκή επιταγή της κατάργησης του βαθμολογίου. Επί μήνες δεν βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα, μια πρόταση, μια λύση για το τεράστιο κενό που δημιούργησαν. Η σιωπή τους είναι απόδειξη της ανεπάρκειάς του για ακόμη μια φορά.  

  • Για την αξιολόγηση και τις αστοχίες/ δυσλειτουργίες/ παρεκκλίσεις που παρατηρήθηκαν και μας μεταφέρθηκαν από το Δίκτυο και τις Μονάδες Διοίκησης, η συζήτηση εστίασε, από την πλευρά μας, στο ουσιώδες βήμα της εφαρμογής. Όταν οι παλιές, αναχρονιστικές, αυθαίρετες προσωπικές αντιλήψεις επικρατούν στην αξιολόγηση τότε και το καλύτερο σύστημα αστοχεί, δίνει λάθος πληροφόρηση στη Διοίκηση, αδικεί τον εργαζόμενο. Επαναφέραμε και απαιτήσαμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του θεμελιώδους τρίπτυχου: αντικειμενικότητα - αξιοκρατία  - διαφάνεια για να μπορέσει επιτέλους να νιώσει ασφάλεια, σιγουριά και δικαιοσύνη ο εργαζόμενος. Πήραμε τέλος ρητή διαβεβαίωση ότι στο εξής η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού θα έχει ουσιώδη και ενεργό συμμετοχή και λόγο στη διαδικασία διανομής των bonus.

  • Για τις νέες ρυθμίσεις στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο των συναδέλφων από την Generali, τονίσαμε τη θετική εξέλιξη της κάλυψης και των συζύγων χωρίς προϋποθέσεις. Ζητήσαμε και θα εξεταστούν, με θετική προοπτική, περαιτέρω βελτιώσεις που επισημάναμε στα θέματα της μείωσης της συμμετοχής στα νοσήλια, στα όρια καλύψεων, στην ενιαία και χωρίς διαφοροποίηση αντιμετώπιση των δικαιούχων και φυσικά στην γενικότερη βελτίωση των καλύψεων.

Για την πορεία και το αποτέλεσμα των παραπάνω θα έχουμε ενημέρωση από την Τράπεζα που θα κάνει συζητήσεις με την ασφαλιστική εταιρεία. 

  • Τέλος για την επιδότηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου η Τράπεζα καταρχήν «καλύφθηκε» πίσω από νομικές γνωματεύσεις του παρελθόντος για να παρακάμψει την υποχρέωσή της αυτή. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι η επιδότηση διακοπών, η χρηματοδότηση παιδικών κατασκηνώσεων, τα παιδικά δώρα των Χριστουγέννων, η συντήρηση αθλητικών ομάδων κλπ είναι ένα μεγάλο μέρος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που καλύπτει ο Σύλλογος (από τις εισφορές των μελών του και μόνο) και όχι η Τράπεζα η οποία το κάνει σε άλλες πιο «εμπορικές» και «διαφημιζόμενες» δράσεις. 

Ελπίζουμε να εξεταστεί σύντομα το αίτημά μας, όπως μας διαβεβαίωσαν και φυσικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

 

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας προσπαθεί να δίνει λύσεις, να προβάλει προτάσεις, να διεκδικεί το καλύτερο για όλους τους εργαζόμενους. Ζητάμε  από εσάς να στηρίξετε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη το Σύλλογο, να πυκνώσουμε και με νέα μέλη τις γραμμές μας.     

Όλοι μαζί να δυναμώσουμε την αδέσμευτη, αγωνιστική, υπεύθυνη φωνή των εργαζομένων.

 

Για το Δ.Σ. του ΕΝΑ.Σ.

Ο Πρόεδρος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεν. Γραμματέας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

 

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.