Eπαγγελματικό Tαμείο (TEA)
ΕΝ.Α.Σ.

Αθήνα, 26.5.2023

Ανακοίνωση Νο.10

Συνάδελφοι,

Είναι πλέον γεγονός η δημιουργία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Τράπεζα μας. Από την μια μεριά η μεγάλη συμβολή και η κυριαρχική σημασία της Δημόσιας ασφάλισης στο ασφαλιστικό μας σύστημα είναι αδιαμφισβήτητη. Από την άλλη μεριά θεωρούμε ότι υποστηρικτικά και συμπληρωματικά δύναται να συμβάλλει θετικά στο ασφαλιστικό μας σύστημα και ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται στη χώρα μας σε εμβρυακή μορφή, δεδομένου ότι είμαστε ουραγοί μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με το μέγεθος των ΤΕΑ σε όρους ενεργητικού να αγγίζει μόλις το 0,1% του ΑΕΠ.

Η Τράπεζα μας γίνεται κατά σειρά η τρίτη συστημική τράπεζα, η οποία δημιουργεί επαγγελματικό ταμείο. Ο Σύλλογος μας βλέπει την δημιουργία του ΤΕΑ ως μια θετική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των συνταξιοδοτικών παροχών των μελών του Ταμείου και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε αυτή και να την στηρίξουν.

Ως συνδικαλιστικό όργανο οφείλουμε να κάνουμε και κάποιες σημαντικές επισημάνσεις. Επειδή το Ταμείο θα διαχειρίζεται και θα επενδύει κεφάλαια, τα οποία θα προέρχονται από εισφορές και των συναδέλφων μας εκτός της συμμετοχής της Τράπεζας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν την διοίκηση του ταμείου, όσο και στις επενδυτικές ενέργειες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται.

Αφενός μεν θεωρούμε ότι τα όργανα του Ταμείου χρειάζεται να απαρτίζονται από στελέχη με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των ασφαλίσεων και των επενδύσεων. Αφετέρου δε κρίνουμε ότι οι επενδυτικές ενέργειες του Ταμείου χρειάζεται να διακρίνονται από σύνεση.

Ένα σημείο άξιο αναφοράς στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου είναι η διάκριση της διακύμανσης της αύξησης του ποσοστού της εισφοράς της Τράπεζας  αναλογικά με τον ακαθάριστο μηνιαίο μισθό των συναδέλφων. Παρατηρούμε πως η συμμετοχή της Τράπεζας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, αναλογικά με τα διαφορετικά κλιμάκια μισθοδοσίας. Ξεκινώντας από 2% εισφορά για τους πιο χαμηλόμισθους συναδέλφους και καταλήγοντας σε 11% για τους πιο υψηλόμισθους συναδέλφους. Ομολογούμε πως αυτή είναι μια διάκριση που δεν έχει συμβεί στη λειτουργία των αντίστοιχων ταμείων των άλλων δύο συστημικών τραπεζών που προϋπάρχουν, τα οποία διακρίνονται από μια πιο οριζόντια συμμετοχή του εργοδότη.

Επιπλέον θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόζονταν στο αποταμιευτικό πρόγραμμα αναφορικά με την καταβολή των bonus απευθείας στους λογαριασμούς των συναδέλφων.

Ο Σύλλογος μας θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να παρεμβαίνει και να ενημερώνει άμεσα τους συναδέλφους.

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο μας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

 

Αίτηση εγγραφής μέλους
Ιστότοπος ΕΝ.Α.Σ.
Facebook Twitter Youtube
Αλλαγή συνδρομής    |    Αλλαγή προβολής
Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής
Ευπόλιδος 8 - Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.