Ληξιπρόθεσμα: Στα μέτρα της τρόικας «μαζεύεται» η ρύθμιση-Πού μπαίνει κούρεμα
Η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις ήταν θεωρητικά -και πρακτικά- έτοιμη.
Γραμμένη υπό μορφή νομοθετήματος, περίμενε μόνο τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών για να κατατεθεί στη Βουλή και να ενεργοποιηθεί άμεσα δίνοντας ανάσα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους με ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, χώρια όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εικόνα διαφοροποιήθηκε. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε η ρύθμιση να προσαρμοστεί στις ενστάσεις της τρόικας και να μην υπάρξει μονομερές νομοθέτημα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των αγορών έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία ξαναγράφουν σε συνεργασία με την τρόικα διατάξεις της ρύθμισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των δόσεων δεν θα αλλάξει. Θα ήταν άλλωστε δύσκολο πολιτικά, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε ρύθμιση 72 – 100 δόσεων.
Στην αρχική της μορφή , η ρύθμιση προέβλεπε δόσεις που θα μπορούσαν να φτάνουν έως και τις 100 για όσους είχαν οφειλές έως 15.000 ευρώ και περιορίζονταν σε 72 στην περίπτωση υψηλότερων χρεών. Προέβλεπε παράλληλα μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων για όσους έμπαιναν στη ρύθμιση από το 8,76% που ισχύει σήμερα στο 4,5% αλλά και απλές διαδικασίες ένταξης. Η διαγραφή των συσσωρευμένων προσαυξήσεων άλλωστε άγγιζε το 100% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Στην πρώτη γραμμή των διορθώσεων μπαίνουν τώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαυξήσεις, για τις οποίες όλα δείχνουν ότι η μείωση δεν θα είναι στο μισό. Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι στις προθέσεις της τρόικας είναι να καθιερωθούν «κόφτες» που δεν θα επιτρέπουν σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων να την εγκαταλείψουν για να ενταχθούν σε πρόγραμμα περισσότερων δόσεων.
Η ανησυχία της τρόικας απορρέει σύμφωνα με πληροφορίες από ασκήσεις που έχει τρέξει, με βάση τις οποίες η εφαρμογή μιας τόσο μάξι ρύθμισης θα είχε άμεση αντανάκλαση στην πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων, ιδίως από τη στιγμή που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν όλες οι βεβαιωμένες ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι διορθώσεις στο αρχικό σχέδιο είναι προ των πυλών και η κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή πάει από βδομάδα και βλέπουμε…