Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου του 2014 η Standard and Poor’s σε έκθεση της είχε αναφέρει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδος στα επόμενα 5 χρόνια είναι 34,2%.
Η Moody’s σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε μια λίστα όπου συμμετέχουν χώρες όπως η Αργεντινή, Εκουαδόρ, Πακιστάν, Βενεζουέλα, Κύπρος, Τζαμάικα, Αίγυπτος, Ουκρανία δηλαδή οι πλέον προβληματικές χώρες του πλανήτη.
Το γεγονός ότι η Moody’s συγκαταλέγει την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία και πρόσφατα αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1 καταδεικνύει ότι για τους διεθνείς οίκους, οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει.
Η χρεοκοπία μπορεί να μην είναι ο άμεσος βασικός κίνδυνος της Ελλάδος, αλλά η χρεοκοπία ως δυνητικός κίνδυνος παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ελλάδα.
Κατά την Moody’s το κριτήριο που έλαβε σε αυτή την κατηγοριοποίηση είναι προφανώς η πιστοληπτική διαβάθμιση των υπό εξέταση χωρών.
Το δείγμα των χωρών που αριθμεί 11 κράτη έχει αξιολογηθεί με βάση την πιστοληπτική διαβάθμιση τους.
Με Caa1 βαθμολογία εμφανίζονται 6 χώρες, με Caa2 βαθμολογούνται 2 χώρες και με Caa3 βαθμολογούνται 3 χώρες.
H λίστα των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία κατά την Moody’s
Στο 34,2% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδος προειδοποιεί η Standard and Poor’s στις 17 Ιουλίου του 2014
Στο 34,2% εκτιμάται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας την επόμενη 5ετία, βάσει ενός μοντέλου αξιολόγησης που παρακολουθεί ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s.
Τέτοιου είδους εκθέσεις έχουν αξία γιατί αποδεικνύουν το πως αντιμετωπίζουν οι οίκοι αξιολόγησης την Ελλάδα και εξηγούν γιατί οι οίκοι δεν αναβαθμίζουν τη χώρα.
Eιδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας την επόμενη 5ετία ανέρχονται στο 34,2%.
Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά 5ετή CDS βρίσκονται στις 464 μονάδες βάσης.
Η Ελλάδα αποτελεί την 5η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες χρεοκοπίας, «χάνοντας» δύο ολόκληρες θέσεις έναντι της προηγούμενης μέτρησης της Standard & Poor’s.
Η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες χρεοκοπίας είναι η Αργεντινή (67,1%), καθώς τα 5ετή CDS βρίσκονται πολύ κοντά στις 2.000 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα 1.997 μονάδες βάσης.
Στη δεύτερη θέση έπεται η Βενεζουέλα (48,6%) και ακολουθούν η Ουκρανία (41,6%) και το Πακιστάν (36,2%).
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα.
Στην έκτη θέση «συναντάται» η Κύπρος, με τις πιθανότητες χρεοκοπίας εντός της επόμενης 5ετίας να ανέρχονται στο 29,6%.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ελ Σαλβαδόρ (25,5%), η Λίβανος (22,5%), το Ιράκ (21,3% και η Αίγυπτος (20,4%).
Το εντυπωσιακό της υποθέσεως είναι ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται με το Πακιστάν, την Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ.
Η εικόνα των διεθνών οίκων αξιολόγησης δεν έχει αλλάξει για την Ελλάδα και η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση και τους ασκούντες εξουσία.
Σίγουρα προβληματίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα η μόνη χώρα μαζί με την Κύπρου που διαθέτουν ισχυρό νόμισμα και παρ΄ όλα αυτά κινδυνεύουν ακόμη με χρεοκοπία.
Αναδημοσίευση με κάθε επιφύλαξη!
Πολ/κη Αναδημ/σεων ΕΝ.Α.Σ.: goo.gl/8CwNCI
Πηγή: www.bankingnews.gr