Οι ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών, ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και η ενοποίηση κυρίων-επικουρικών θα προκαλέσουν νέες μειώσεις – Στο στόχαστρο δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ
Βαριές απώλειες στις συντάξεις τους θα έχουν από την 1/1/2016 που θα εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία και το δημόσιο καθώς α) θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών παροχών στα πρότυπα του ΙΚΑ που θα οδηγήσουν στην εξίσωση προς τα κάτω των παροχών β) θα υιοθετηθεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με αποτέλεσμα να χαθούν τα προνόμια που διατηρούν ορισμένα ταμεία γ) θα ενοποιηθεί η κύρια σύνταξη με την επικουρική.
Η υποεπιτροπή σοφών ήδη επεξεργάζεται τρόπους θέσπισης ενιαίων κανόνων καθώς όπως είχε επισημάνει την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος «παρά τις ενοποιήσεις των ταμείων, υπάρχουν ακόμα 500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης».
Από τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης αναμένεται να θιγούν οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι που διατηρούν διαφορετικό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξής τους με βάση την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Ειδικότερα στο στόχαστρο θα μπουν δημόσιοι υπάλληλοι ,εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ των οποίων οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) τραπεζοϋπάλληλοι και ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία, στα οποία ισχύει διαφορετικό καθεστώς υπολογισμού που οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις.
Απώλειες ενδεχομένως να μετρήσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ ,που λαμβάνουν σύνταξη ενισχυμένη με προνοιακό «μαξιλαράκι» καθώς και οι συνταξιούχοι ορισμένων κλάδων του ΕΤΕΑ οι οποίοι εισπράττουν επικουρικές υψηλότερες σε σχέση με τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
«Είναι εμφανές πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στρέφεται στη δοκιμασμένη – αλλά αποτυχημένη – συνταγή της μείωσης των συντάξεων – επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος.
Στο στόχαστρο έχουν μπει όσοι προέρχονται από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, οι οποίοι είχαν πληρώσει για πολλά χρόνια εξαιρετικά υψηλές εισφορές, προσδοκώντας μια ικανοποιητική σύνταξη.
Τιμωρούνται με συνεχείς περικοπές και βλέπουν πως οι κόποι μιας ζωής πήγανε χαμένοι.Και σαν να μην έφτανε αυτό συζητείται η σημαντική μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους νυν εργαζόμενους. Αυτό θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στην μετατροπή της σύνταξης σε «φιλοδώρημα» και στην αναγκαστική στροφή σε επαγγελματικά ταμεία και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.»
Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της επιτροπής σοφών που θα παραδώσει το πόρισμά της στις 10 Οκτωβρίου βρίσκεται και η αναζήτησης λύσης που θα αντιμετωπίζει την απόφαση του ΣτΕ το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων το 2012 αφού κατά γενική ομολογία δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ για την αποκατάσταση των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να αποτυπώσει με εναλλακτικό τρόπο και «επαρκή αιτιολόγηση» τις περικοπές ώστε να μην προσκρούουν στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Θα παρουσιάσει δηλαδή μελέτη που θα αποδεικνύει ότι οι περικοπές ήταν αναγκαίες και απέδωσαν συγκεκριμένο ποσοτικοποιημένο όφελος στην ελληνική οικονομία.